ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επίσημη κατάθεση Μιούλερ

ΗΠΑ: Επίσημη κατάθεση Μιούλερ

Με μονολεκτικές προτάσεις και δεκάδες αναφορές στην εκτεταμένη έρευνά του απάντησε ο πρώην ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ, στην επίσημη κατάθεσή του στη δικαστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το πρωί της Τετάρτης. Ο πρώην διευθυντής του FBI, ωστόσο, απέρριψε τις δηλώσεις του Τραμπ για την αθωότητά του πέραν πάσης αμφιβολίας, αναφέροντας πως η έρευνά του δεν απαλλάσσει τον Aμερικανό πρόεδρο από το ενδεχόμενο κατηγοριών παρακώλυσης της Δικαιοσύνης.

Απαντώντας σε ερώτηση του Ρεπουμπλικανού εκπροσώπου του Κολοράντο, Κεν Μπακ, ο Μιούλερ ανέφερε πως η έρευνά του αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα άσκησης κατηγοριών εναντίον του Τραμπ αφού αυτός φύγει από το αξίωμα, καθώς ένας από τους λόγους που δεν έχει προβεί σε κατηγορίες είναι η επιμονή του υπουργείου Δικαιοσύνης πως ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί επισήμως να κατηγορηθεί. «Η έρευνά μας βρήκε 10 πιθανά σενάρια παρακώλυσης της Δικαιοσύνης, ωστόσο με βάση τις πολιτικές και τις αρχές του υπουργείου Δικαιοσύνης αποφασίσαμε να μην δημοσιεύσουμε κάποιο πόρισμα για το αν ο πρόεδρος διέπραξε έγκλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην ειδικός εισαγγελέας.

Οσον αφορά την ανάμειξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, ο Μιούλερ επανέλαβε πως η έρευνά του δεν εξέτασε το ενδεχόμενο «συμπαιγνίας», καθώς ο όρος αυτός δεν είναι νομικός – διαψεύδοντας για μία ακόμη φορά τις δηλώσεις του Aμερικανού προέδρου για τα πορίσματα του εγγράφου.

Ο πρώην ειδικός εισαγγελέας είχε προϊδεάσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πως η κατάθεσή του θα βασιστεί στενά στη δημοσιευμένη έκθεσή του των 448 σελίδων, η οποία εξιστορεί λεπτομερώς δεκάδες συναντήσεις μεταξύ της Ρωσίας και του επιτελείου της καμπάνιας του Τραμπ. Ο Μιούλερ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θεωρεί πως η έκθεση είναι η επίσημη μαρτυρία του και είχε αρνηθεί πολλές φορές τις προσκλήσεις για κατάθεση, μέχρι που έλαβε αίτημα κλήτευσης από δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές τον Ιούνιο. Μεταξύ του διορισμού του στη θέση του ειδικού εισαγγελέα το 2017 και της χθεσινής του εμφάνισης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Μιούλερ είχε μιλήσει δημοσίως μία φορά και μόνο για εννέα λεπτά, έπειτα από τη δημοσίευση της έρευνάς του τον Μάιο. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε προκαταβολικά έντονη επίθεση απέναντι στον Μιούλερ, σε προεκλογική του συγκέντρωση το βράδυ της Τρίτης, αποκαλώντας την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα «κυνήγι μαγισσών». Ο Τραμπ επέμεινε πως δεν θα παρακολουθήσει την επίσημη κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, ωστόσο την Τετάρτη το πρόγραμμά του παρέμεινε κενό έως τις 4 το απόγευμα, και ο ίδιος ανήρτησε διάφορα σχόλια στον λογαριασμό του στο Τουίτερ, στα οποία σχολίαζε, σε πραγματικό χρόνο, τις απαντήσεις του Μιούλερ.