ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τις πρώτες εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 2003 διέταξε η αμερικανική κυβέρνηση

ΗΠΑ: Τις πρώτες εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 2003 διέταξε η αμερικανική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα την επαναφορά, έπειτα από μία ανάπαυλα 16 ετών, των εκτελέσεων θανατοποινιτών καταδικασθέντων από ομοσπονδιακά δικαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υιοθέτησε ένα νέο πρωτόκολλο θανατηφόρων φαρμάκων και έχει προγραμματίσει πέντε εκτελέσεις θανατοποινιτών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε μια ομοσπονδιακή φυλακή στην Ιντιάνα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Θα αφορούν πέντε άτομα που έχουν καταδικαστεί «για δολοφονία, και σε κάποιες περιστάσεις για βασανιστήρια και βιασμούς με θύματα τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας: παιδιά ή ηλικιωμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Οι θανατικές καταδίκες θα εκτελεστούν το διάστημα Δεκεμβρίου 2019 – Ιανουαρίου 2020.

Στους θανατοποινίτες αυτούς συγκαταλέγεται ο Ντάνιελ Λουίς Λι, ένας ρατσιστής υποστηρικτής της λευκής υπεροχής, που καταδικάστηκε στο Αρκάνσας για τη δολοφονία μιας τριμελούς οικογένειας, ανάμεσά τους και ενός 8χρονου κοριτσιού.

Ένας άλλος από τους πέντε είναι ο Λέζομοντ Μίτσελ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από ένα δικαστήριο στην Αριζόνα, ότι μαχαίρωσε μια 63χρονη και ανάγκασε την νεαρή εγγονή της να καθίσει δίπλα στο άψυχο πτώμα της γιαγιάς της καθόλη τη διαδρομή ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο, πριν ο Μίτσελ προβεί στη δολοφονία της.

«Το Κογκρέσο έκανε ρητά αποδεκτή την εκτέλεση της θανατικής ποινής μέσα από νομοθεσία που ενέκριναν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου και υπέγραψε ο πρόεδρος», δήλωσε ο Μπαρ. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης στηρίζει το κράτος δικαίου – και οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειές τους να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των ποινών που επέβαλε το δικαστικό μας σύστημα», πρόσθεσε.

Η θανατική ποινή είναι νόμιμη στις ΗΠΑ, αλλά πολλές πολιτείες την έχουν κηρύξει παράνομη ή έχουν επιβάλει μορατόριουμ στην εκτέλεσή της. Από τις 25 εκτελέσεις που έγιναν το 2018, 13 έγιναν μόνο στο Τέξας. Σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έπειτα από την άρση ενός μορατόριουμ το 1988, εκτελέστηκαν μόλις τρεις θανατοποινίτες , ο τελευταίος εκ των οποίων το 2003.

Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια σπανίως επιβάλλουν θανατικές ποινές και περίπου 60 θανατοποινίτες βρίσκονται έγκλειστοι σε ομοσπονδιακά σωφρονιστικά ιδρύματα, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για την Θανατική Ποινή (DPIC).

Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του το 2020, ζητάει συχνά περισσότερη χρήση της θανατικής ποινής, ειδικά για δολοφόνους αστυνομικών, ισλαμιστές τρομοκράτες και εμπόρους ναρκωτικών. Είχε επίσης επικαλεστεί την εσχάτη των ποινών μετά την επίθεση σε μια συναγωγή του Πίτσμπουργκ τον Οκτώβριο του 2018, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα.

Οι εκτελέσεις θανατοποινιτών μειώνονται τα τελευταία δέκα χρόνια στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω αμφιβολιών για τη νομιμότητα των θανατηφόρων ενέσεων, οι οποίες φέρεται να προκαλούν υπερβολικό πόνο, καθώς και λόγω της διαθεσιμότητα φαρμάκων. Ακόμη, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, αγωνιώντας να μην συσχετίσουν το όνομά τους με τη θανατική ποινή, αρνούνται να παραδώσουν ουσίες.