Εκλογές ή συμφωνία, το ισπανικό δίλημμα

Εκλογές ή συμφωνία, το ισπανικό δίλημμα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Εκλογές τον Νοέμβριο, για δεύτερη φορά μέσα σε επτά μήνες και τέταρτη σε πέντε χρόνια, ή κυβερνητική συμφωνία το αργότερο στις 23 Σεπτεμβρίου; Αυτό το δίλημμα αντιμετωπίζει από χθες η ισπανική πολιτική σκηνή, μετά την αποτυχία της απόπειρας του σοσιαλιστή υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Το δράμα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο PSOE του Σάντσεθ και στο Unidas Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας κορυφώθηκε στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, με τον Ιγκλέσιας να προχωρά, από το βήμα της Βουλής, στην τελευταία προσφορά προς τον Σάντσεθ. Ο Σάντσεθ αρνήθηκε και ακολούθησε ψηφοφορία στην οποία έλαβε μόνο τις ψήφους του κόμματός του συν μία (124). Εναντίον του ψήφισαν το Λαϊκό Κόμμα, το Ciudadanos και το Vox, ενώ το Unidas Podemos και μία σειρά περιφερειακά και αυτονομιστικά κόμματα επέλεξαν την αποχή.

Ο Ιγκλέσιας, εν συνεχεία, δήλωσε διατεθειμένος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει λύση, τουλάχιστον ώς την ύστατη προθεσμία του Σεπτεμβρίου. Η συγκυβέρνηση με το Podemος ήταν η δεύτερη επιλογή του Σάντσεθ, ο οποίος θα προτιμούσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, που να ελέγχεται εξ ολοκλήρου από το Σοσιαλιστικό κόμμα και να λαμβάνει κοινοβουλευτική στήριξη από άλλες δυνάμεις, ανάλογα με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

To Podemos κατηγόρησε τον Σάντσεθ για απροθυμία να μοιραστεί την εξουσία και για παραχώρηση μόνο διακοσμητικών αρμοδιοτήτων στους υπουργούς του Αριστερού κόμματος. «Συμφωνήσαμε στην πολιτική, τα χαλάσαμε στα υπουργεία», απάντησε ο Σάντσεθ, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι «η Αριστερά χάνει ακόμη και όταν κερδίζει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή