Ερντογάν: Θα στραφούμε αλλού αν οι ΗΠΑ δεν μας πουλήσουν τα F-35

Ερντογάν: Θα στραφούμε αλλού αν οι ΗΠΑ δεν μας πουλήσουν τα F-35

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα στραφεί αλλού για μαχητικά αεροσκάφη αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προχωρήσουν στην πώληση των F-35, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να απομακρύνει την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής αεριωθούμενων αεροπλάνων δεν θα την αποθαρρύνει από το να καλύψει τις ανάγκες της. 

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί τους πυραύλους S-400, η παράδοση των οποίων ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου, από τον Απρίλιο του 2020. «Την ερχόμενη άνοιξη, αν θέλει ο Θεός τον Απρίλιο του 2020, θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ενεργά τους S-400», είπε χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή της Τουρκίας, συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ, από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, μια κίνηση που ήταν αναμενόμενη αφού η Αγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει το προηγμένο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί απειλή.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν και η Άγκυρα έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις και υπολογίζει στα φιλικά σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που έχει πει ότι η Τουρκία έτυχε «άδικης» μεταχείρισης.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ακόμη αν θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, μια κίνηση που ορίζεται από τον αμερικανικό νόμο. Μάλιστα, όσον αφορά την απάντηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία για την αγορά των S-400, ζήτησε την Τρίτη από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές «μεγαλύτερη ευελιξία» κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης στον Λευκό Οίκο αν και δεν φαίνεται να έχει αποκλείσει την επιβολή τους. 

Από την πλευρά του ο Ερντογάν μίλησε για τους στενούς δεσμούς της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον για πρώτη φορά στο διάστημα των 11 ημερών που εκτυλίσσονται οι εν λόγω συζητήσεις, σημειώνοντας ότι ελπίζει οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ να φανούν «λογικοί» στο ζήτημα των κυρώσεων και πρόσθεσε πως η Τουρκία μπορεί επίσης να επανεξετάσει την αγορά προηγμένων αεροσκαφών Μπόινγκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν μας δίνετε τα F-35; Εντάξει, τότε μας συγχωρείτε αλλά θα πρέπει για άλλη μια φορά να λάβουμε μέτρα για αυτό το θέμα και επίσης θα στραφούμε αλλού», δήλωσε ο Ερντογάν σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AK.

«Ακόμη κι αν δεν πάρουμε τα F-35, αγοράζουμε 100 προηγμένα αεροσκάφη Μπόινγκ, η συμφωνία έχει υπογραφεί… Αυτή τη στιγμή, ένα από τα αεροσκάφη Μπόινγκ έχει φθάσει και κάνουμε τις πληρωμές, είμαστε καλοί πελάτες», είπε. «Αλλά, αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να το επανεξετάσουμε αυτό».

Η ρωσικός κρατικός όμιλος Rostec ανέφερε πως η Ρωσία θα είναι έτοιμη να πουλήσει τα μαχητικά SU-35 στην Τουρκία αν η Άγκυρα τα ζητήσει, όμως Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες Πέμπτη πως δεν διεξάγονται προς το παρόν συνομιλίες με τη Μόσχα για εναλλακτικές των F-35 επιλογές.

Προειδοποίηση στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία 

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Ουάσινγκτον είναι τεταμένες εξαιτίας ενός πλήθους θεμάτων. Η Τουρκία έχει οργιστεί επίσης με την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία, που είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή αλλά η Άγκυρα θεωρεί πως είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Η Άγκυρα προειδοποίησε πως θα εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για την εκδίωξη της YPG αν δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για τη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στην περιοχή, λέγοντας πως η υπομονή της έχει εξαντληθεί

Ωστόσο, ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καταστρέψει τον «τρομοκρατικό διάδρομο» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία ανεξάρτητα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη ζώνη ασφαλείας, καθώς η Άγκυρα εντείνει τις απειλές της για επίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή