ΚΟΣΜΟΣ

Times: Για Brexit χωρίς συμφωνία προετοιμάζεται το Λονδίνο

Times: Για Brexit χωρίς συμφωνία προετοιμάζεται το Λονδίνο

Η βρετανική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, γράφει σήμερα στην εφημερίδα Sunday Times το μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου Μάικλ Γκόουβ.

Ο Γκόουβ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τις προετοιμασίες στο υπουργικό συμβούλιο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σημείωσε ότι "όλος ο μηχανισμός της κυβέρνησης θα εργαστεί στο μέγιστο", για να προετοιμάσει μια έξοδο χωρίς συμφωνία από την ΕΕ.

"Με έναν νέο πρωθυπουργό, μια νέα κυβέρνηση και μια νέα σαφή αποστολή, θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Χωρίς αν. Χωρίς αλλά. Όχι άλλες καθυστερήσεις. Το Brexit γίνεται", γράφει ο Γκόουβ στους Sunday Times, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Οι Times σημειώνουν ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνέθεσε ένα "υπουργικό συμβούλιο πολέμου", το οποίο αποτελείται από έξι υψηλόβαθμους υπουργούς, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την επίτευξη του Brexit στις 31 Οκτωβρίου "με κάθε απαραίτητο τρόπο".

Στο μεταξύ ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ δήλωσε ότι θα υπάρξει "σημαντική επιπλέον χρηματοδότηση" αυτήν την εβδομάδα για να καταστεί η Βρετανία "πλήρως έτοιμη να αποχωρήσει" από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Στις επιπρόσθετες δαπάνες θα περιληφθεί η χρηματοδότηση μιας από τις "μεγαλύτερες εκστρατείες πληροφόρησης της κοινής γνώμης" ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις είναι έτοιμοι για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο Τζάβιντ στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

"Υπό την ηγεσία μου, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει νέες προτεραιότητες και θα παίξει πλήρως τον ρόλο του στο να βοηθήσει για την επίτευξη του Brexit", σημείωσε.

Στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε την Πέμπτη μία ημέρα μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων διαδεχόμενος την Τερέζα Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε τελεσίγραφο στους ηγέτες της ΕΕ "να ξανασκεφτούν την σημερινή άρνησή τους" για μια επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Η ΕΕ απορρίπτει το ενδεχόμενο να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις.

Η νίκη του Μπόρις Τζόνσον αυξάνει τα ποσοστά των Τόρις και τη διαφορά από τους Εργατικούς

Το Συντηρητικό Κόμμα άνοιξε την ψαλίδα της διαφοράς από τους Εργατικούς με δέκα ποσοστιαίες μονάδες, έπειτα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του YouGov που διενεργήθηκε για τους Sunday Times.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η εκλογή Τζόνσον ενίσχυσε τα ποσοστά των Τόρις, που συγκεντρώνουν το 31% των ψήφων, καταγράφοντας άνοδο έξι ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας, ενώ οι Εργατικοί συγκεντρώνουν το 21%, με άνοδο μόλις δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Οι Times εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του YouGov ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τα σενάρια ότι ο Τζόνσον θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η σφυγμομέτρηση δίνει στους Συντηρητικούς το μεγαλύτερο προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης, κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ είναι η πρώτη φορά μετά από τον Απρίλιο που τα ποσοστά τους ξεπερνούν το 30%, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταγράφουν πτώση τριών ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας 20%, ενώ το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, καταγράφει πτώση τεσσάρων μονάδων, φτάνοντας το 13%, στο μισό των υψηλότερων ποσοστών που είχε σημειώσει το νέο κόμμα τον Μάιο.

Η δημοσκόπηση του YouGov διενεργήθηκε στις 25 και 26 Ιουλίου, με δείγμα 1,697 ατόμων.

Μια δεύτερη έρευνα καταγράφει μικρότερη αύξηση των ποσοστών των Τόρις. Στη σφυγμομέτρηση της ComRes, το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον συγκεντρώνει το 28% των ψήφων, σε τρεις ποσοστιαίες μονάδες άνοδο, και διαφορά μόλις 1% από τους Εργατικούς.

Η δημοσκόπηση της ComRes, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Express, δείχνει ότι οι Συντηρητικοί θα έχουν ακόμη μικρότερη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο από αυτή που έχουν τώρα.

Ενώ τον προτιμούν ως ηγέτη έναντι του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, οι περισσότεροι ψηφοφόροι εκτιμούν ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ένας κακός πρωθυπουργός, τονίζει η ComRes.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε στις 24 και 25 Ιουλίου με δείγμα 2,029 ατόμων.