Από νοσοκομείο σε φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι

Από νοσοκομείο σε φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Εξιτήριο από το νοσοκομείο για τη φυλακή έλαβε χθες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα την Κυριακή σε νοσοκομείο της Μόσχας με συμπτώματα οξείας αλλεργίας. Η συνήγορος και ο προσωπικός ιατρός του Ναβάλνι περιέγραψαν τα συμπτώματά του ως παραπλήσια με εκείνα της δηλητηρίασης από χημική ουσία. Ο 43χρονος αντίπαλος του πρόεδρου Πούτιν εμφάνισε έντονο οίδημα στο πρόσωπο, το οποίο όμως υποχώρησε χθες επιτρέποντας την έξοδό του από το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, η ιατρός Ελενα Σιμπίκινα, μέλος της ιατρικής ομάδας του νοσοκομείου, είπε πως η υποψία ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης δηλητηριάστηκε από χημική ουσία δεν μπορεί να αποδειχθεί, ενώ προσέθεσε ότι η ζωή του Ναβάλνι δεν διέτρεξε κίνδυνο. Από την πλευρά τους, ο ιατρός του Ναβάλνι και η δικηγόρος του καταδίκασαν την «παράξενη» απόφαση της μεταγωγής του ασθενούς από το νοσοκομείο στη φυλακή. «Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με άγνωστη χημική ουσία, η φύση της οποίας δεν έχει καθοριστεί», είπε η συνήγορος του κρατούμενου Ολγκα Μιχαΐλοβα.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και σφοδρός επικριτής του προέδρου Πούτιν έχει καταδικασθεί σε φυλάκιση 30 ημερών. Ο Ναβάλνι παραβίασε τη δρακόντεια νομοθεσία κατά των διαδηλώσεων, μετά τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα υπέρ της μη εγκεκριμένης συγκέντρωσης του Σαββάτου στη Μόσχα κατά του αποκλεισμού πολλών υποψηφίων της αντιπολίτευσης από τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο στη Ρωσία. Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 1.300 συλλήψεις το Σάββατο, διαλύοντας βίαια τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας. Την Κυριακή, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν εφόδους σε κατοικίες αντιφρονούντων και στελεχών της αντιπολίτευσης. Ο Ντμίτρι Γκουντκόφ, ο οποίος αποκλείστηκε από τους εκλογικούς καταλόγους των επερχόμενων τοπικών εκλογών, συνελήφθη τη νύχτα της Κυριακής και κρατείτο χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Τις συλλήψεις διαδηλωτών καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επίσης απέδωσε πολιτικά κίνητρα στις συλλήψεις του Ναβάλνι το 2012 και το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή