Χάσμα ανάμεσα σε Τζόνσον και Βαράντκαρ

Χάσμα ανάμεσα σε Τζόνσον και Βαράντκαρ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αμετάκλητη θέση του ότι η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν μπορεί να ξανανοίξει, καθώς δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί ικανοποιητικές εναλλακτικές ρυθμίσεις, επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ στον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον. Στην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Βαράντκαρ από τότε που ανέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Τζόνσον επανέλαβε ότι η μόνη περίπτωση να συνάψει συμφωνία με τους εταίρους θα είναι για την κατάργηση της συνοριακής δικλίδας ασφαλείας (backstop) με την Ιρλανδία.

Χάσμα ανάμεσα σε Τζόνσον και Βαράντκαρ-1

Ο Μπόρις Τζόνσον επισκέπτεται το Σέρβινγκτον Φαρμ στην Ουαλλία, για να εκφράσει τη στήριξή του στους αγρότες της περιοχής.

«Μερικές πιθανές εναλλακτικές ρυθμίσεις θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το συνοριακό σύστημα ασφαλείας στο μέλλον, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί και σίγουρα δεν αποτελούν ικανοποιητικές επιλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου της ιρλανδικής κυβέρνησης μετά την τηλεφωνική συνομιλία. Σε μια προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος, ο Βαράντκαρ κάλεσε τον Τζόνσον στο Δουβλίνο για να συζητήσουν τις συνθήκες του Brexit και να αναλύσουν σειρά από ζητήματα στις διμερείς τους σχέσεις, όπως την κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία, τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και το ενδεχόμενο κοινής ταξιδιωτικής περιοχής.

Αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας που έχει προτείνει η Ε.Ε. και που δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, το backstop είναι δικλίδα ασφαλείας που αποσκοπεί στην αποφυγή σκλήρυνσης των συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας, αν αυτό δεν αποτραπεί από τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις. Ο Τζόνσον έχει χαρακτηρίσει το μέτρο «αντιδημοκρατικό», καθώς αναγκάζει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει ευθυγραμμισμένο με τους κανονισμούς της Ε.Ε. για αόριστο χρονικό διάστημα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να βγάλει τη χώρα του από την Ε.Ε. μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, «όποιο και να είναι το κόστος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή