Σφαγή σε φυλακή της Βραζιλίας

Σφαγή σε φυλακή της Βραζιλίας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. Τουλάχιστον 57 κρατούμενοι σκοτώθηκαν, ενώ 16 από αυτούς αποκεφαλίστηκαν, κατά τη διάρκεια αιματηρής συμπλοκής μεταξύ αντίπαλων συμμοριών σε φυλακές της πολιτείας Παρά της Βραζιλίας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η εξέγερση ξεκίνησε στις 7 το πρωί στις φυλακές της πόλης Αλταμίρα, στα βόρεια της χώρας, με πρωταίτιους μέλη αντίπαλων συμμοριών. Κρατούμενοι που ανήκουν στη συμμορία «Κομάντο Κλας Α» πυρπόλησαν κελί όπου βρίσκονταν μέλη της συμμορίας «Κομάντο Βερμέλιο». Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στο κελί αυτό, ενώ δύο φρουροί που είχαν αιχμαλωτισθεί και κρατούνταν όμηροι απελευθερώθηκαν λίγη ώρα αργότερα.

«Επρόκειτο για στοχευμένη επίθεση», είπε ο διευθυντής των φυλακών Ζάρμπας Βασκονσέλος, για να προσθέσει ότι δεν υπήρχαν προηγούμενες ενδείξεις και πληροφορίες για την επίθεση. «Στόχος τους ήταν το ξεκαθάρισμα μεταξύ τους λογαριασμών», σημείωσε ο διευθυντής. Βίντεο που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζουν κρατουμένους να «γιορτάζουν» το περιστατικό κλωτσώντας κομμένα κεφάλια στο δάπεδο της φυλακής.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα. Το Μάιο, τουλάχιστον 55 κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εξέγερσης στην πολιτεία Αμαζόνας, στα βόρεια της χώρας. Στις ίδιες φυλακές, το 2017, είχαν σκοτωθεί 150 κρατούμενοι ως αποτέλεσμα πολέμου μεταξύ συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας ανέφερε ότι συνεργάζεται με τις αρχές της πολιτείας Παρά για να ταυτοποιήσει τους υπευθύνους των πρόσφατων ταραχών και να τους μεταγάγει σε άλλες φυλακές. Ο πληθυσμός των κρατουμένων στις φυλακές της Βραζιλίας έχει πολλαπλασιασθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια – έχει εκτοξευθεί στις 750.000. Συμμορίες δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό των φυλακών, με αρχικό στόχο την προστασία των κρατουμένων και την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσής τους. Η ενίσχυση της δύναμής τους, όμως, τις οδήγησε στην προσοδοφόρο «αγορά» της διακίνησης κοκαΐνης από την Κολομβία και το Περού, μέσω των ποταμών της Βραζιλίας και με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Συμμορίες και νομοθεσία

Η συμμορία «Κομάντο Βερμέλιο» προέρχεται από το Ρίο, αλλά έχει επεκτείνει την επιρροή της στο κέντρο της χώρας, επιδιώκοντας να ελέγξει τις οδούς διακίνησης της κοκαΐνης. Η επέκταση της συμμορίας την έφερε αντιμέτωπη με την πανίσχυρη FCC του Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη συμμορία της χώρας. Η «Κομάντο Κλας Α» είναι μικρή νέα συμμορία, με έδρα την πολιτεία Παρά. Η εντυπωσιακή χθεσινή επίθεση αναμένεται να ενισχύσει το κύρος της σε όλες τις φυλακές της χώρας.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο έχει προτείνει τη μεταγωγή μεγαλεμπόρων ναρκωτικών σε ομοσπονδιακές φυλακές, καθώς και την κατασκευή νέων σύγχρονων σωφρονιστικών ιδρυμάτων σε όλες τις πολιτείες της χώρας. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέρχιο Μόρο παρουσίασε τον νέο ποινικό κώδικα, ο οποίος ενισχύει τις ποινές φυλάκισης και προβλέπει ποινές απομόνωσης για τους ηγέτες εγκληματικών συμμοριών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Το νομοσχέδιο καθυστερεί, όμως, στη Γερουσία, με την κυβέρνηση να έχει δώσει προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή