ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή λύση για τους μετανάστες στο σκάφος Gregoretti της ιταλικής ακτοφυλακής

Ευρωπαϊκή λύση για τους μετανάστες στο σκάφος Gregoretti της ιταλικής ακτοφυλακής

Μια ευρωπαϊκή λύση βρέθηκε για την αποβίβαση και την κατανομή των μεταναστών που έχουν αποκλειστεί πάνω στο σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής Gregoretti, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πέντε χώρες-μέλη –η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία– καθώς και η ιταλική Εκκλησία δέχθηκαν να αναλάβουν τους 131 μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν στη θάλασσα και παραμένουν αποκλεισμένοι επί πολλές ημέρες πάνω στο σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, το Gregoretti, στο στρατιωτικό λιμάνι της Αουγκούστα, κοντά στην Κατάνια της Σικελίας, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη Ρώμη, ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, επιβεβαίωσε πως οι μετανάστες που παραμένουν αποκλεισμένοι πάνω στο Gregoretti μπορούν να αποβιβαστούν «μέσα στις επόμενες ώρες».

Η Επιτροπή δεν διευκρίνισε πώς θα κατανεμηθούν οι μετανάστες αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, περισσότεροι από τους μισούς αναμένεται να παραμείνουν στην Ιταλία, υπό την ευθύνη της Εκκλησίας.

Η συμφωνία αναμένεται να επιτρέψει στους διασωθέντες να αποβιβαστούν έπειτα από πολλές ημέρες παραμονής πάνω στο σκάφος.

Αφού αναχώρησαν από τη Λιβύη επιβαίνοντας σε δύο χωριστά πλεούμενα, περίπου 140 μετανάστες διασώθηκαν από σκάφη της ακτοφυλακής την περασμένη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία τουλάχιστον άλλοι 110 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από τότε σε ένα ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης. Μεταφέρθηκαν στο Gregoretti, ένα σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το σκάφος μπόρεσε να προσεγγίσει τρεις ημέρες αργότερα στο στρατιωτικό λιμάνι της Αουγκούστα, όμως ο Ματέο Σαλβίνι αρνήθηκε να αφήσει τους μετανάστες να αποβιβαστούν μέχρι να συμφωνηθεί ένα σχέδιο άμεσης κατανομής με την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε γι΄άλλη μια φορά τις χώρες-μέλη να βρουν μια μόνιμη συμφωνία για την αποβίβαση ναυαγών που διασώζονται στη θάλασσα, που προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ