ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι» για 700 κατοικίες Παλαιστινίων από Ισραήλ

nai-gia-700-katoikies-palaistinion-apo-israil-2330815

Ομόφωνα ενέκρινε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πρόταση για την κατασκευή 700 κατοικιών για Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, καθώς και 6.000 διαμερισμάτων Ισραηλινών εποίκων. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, ότι ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν εκείνος που προώθησε την πρόταση.

Η απόφαση συμπίπτει με την επίσκεψη του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, στην περιοχή αυτή την εβδομάδα. Οι άδειες κατασκευής αφορούν την περιοχή Γ, το 60% της Δυτικής Οχθης, το οποίο ελέγχει πλήρως το Ισραήλ και όπου βρίσκονται οι περισσότεροι ισραηλινοί οικισμοί. Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει εγκρίνει δεκάδες χιλιάδες κατοικίες εποίκων, αλλά αντίστοιχες άδειες κατασκευής για Παλαιστινίους είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Στο μεταξύ, προχθές ανακοινώθηκε πως το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν με επιτυχία δοκιμές συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς στην Αλάσκα. Το σύστημα αναχαίτισε με επιτυχία πυραύλους πάνω από την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ένα πλαίσιο εντάσεων με το Ιράν.

«Σήμερα, το Ισραήλ έχει την ικανότητα να δράσει εναντίον βαλλιστικών πυραύλων, που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν εναντίον μας από το Ιράν ή από αλλού», δήλωσε με ικανοποίηση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για την ασφάλεια του Ισραήλ», προσέθεσε. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, συμμετείχε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία προβλήθηκε βίντεο με την αναχαίτιση πυραύλων στην Αλάσκα. Οι δοκιμές του συστήματος Arrow-3 πραγματοποιήθηκαν στην Αλάσκα, «προκειμένου να δοκιμαστούν ικανότητες που δεν θα μπορούσαν να έχουν δοκιμαστεί στο Ισραήλ», εξήγησε το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας.