Συμφωνία για υποδοχή των 116 μεταναστών από πέντε χώρες

Συμφωνία για υποδοχή των 116 μεταναστών από πέντε χώρες

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμοιβαία συμφωνία για την υποδοχή των 116 αιτούντων άσυλο και τη διανομή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έληξε η διαμάχη της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αρνείτο επί ημέρες να τους επιτρέψει να αποβιβαστούν σε ιταλικό έδαφος. Η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι τους 116 Αφρικανούς μετανάστες θα υποδεχθούν η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, εξέλιξη που ικανοποίησε τον Σαλβίνι.

Μία ακόμη ομάδα που διασώθηκε από την ιταλική ακτοφυλακή την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να γίνει δεκτή στην Ιταλία, με την υποστήριξη της Καθολικής Εκκλησίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο πλοιάριο επέβαιναν 135 άνθρωποι. «Η δουλειά έγινε, η αποστολή εξετελέσθη», έγραψε στο Τουίτερ ο Σαλβίνι, εξαγγέλλοντας την πρόθεσή του να επιτρέψει στους μετανάστες να αποβιβαστούν. Από τη Δευτέρα, η γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί έναν αριθμό μεταναστών, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συντονισμός με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αφού αναχώρησαν από τη Λιβύη επιβαίνοντας σε δύο χωριστά πλεούμενα, περίπου 140 μετανάστες διασώθηκαν από αλιείς και σκάφη της ακτοφυλακής το βράδυ της Πέμπτης, ημέρα κατά την οποία τουλάχιστον άλλοι 110 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται έκτοτε, σε ένα ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης. Μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο «Gregoretti», ένα σκάφος της ακτοφυλακής. Εξι από αυτούς μεταφέρθηκαν αμέσως, για ιατρικούς λόγους, στο νησί Λαμπεντούζα, ενώ μία έγκυος στον έβδομο μήνα, τα δύο μικρά παιδιά της και ο σύντροφός της αποβιβάστηκαν στη Σικελία.

Πρωτόγνωρη συγγνώμη

Στο μεταξύ, σάλος προκλήθηκε από τις φωτογραφίες και τα βίντεο με τον γιο του Σαλβίνι να χρησιμοποιεί ένα περιπολικό-τζετ σκι της αστυνομίας για να διασκεδάσει στη θάλασσα, αναγκάζοντας τον ισχυρό άνδρα της κυβέρνησης να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη, κάτι πρωτόγνωρο για τον συνήθως «αγέρωχο» πολιτικό. Ολα συνέβησαν στο θέρετρο του Μιλάνου Μαρίτιμα, στο Papeete Beach, όπου ο Σαλβίνι περνούσε τις καθιερωμένες διακοπές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή