Προστασία ζητεί η Χάγια

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πριγκίπισσα Χάγια, σύζυγος του εμίρη του Ντουμπάι Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, ζήτησε χθες να επωφεληθεί από το μέτρο της προστασίας από αναγκαστικό γάμο, ενώπιον δικαστή οικογενειακών υποθέσεων στο ανώτατο δικαστήριο, στο Λονδίνο. Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο PA και τα διεθνή ΜΜΕ φιλοξένησαν φωτογραφίες της από την αναχώρησή της από το κτίριο στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η πριγκίπισσα Χάγια είναι στενή φίλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και έχει ένα σπίτι αξίας 85 εκατ. λιρών κοντά στο Παλάτι του Κένσιγκτον όπου φαίνεται ότι κατέφυγε τελικά αφού εγκατέλειψε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Αρχικά φήμες την έφεραν να έχει μεταβεί στη Γερμανία, χθες όμως επιβεβαιώθηκε ότι βρίσκεται στη Βρετανία. «Οι λεπτομέρειες του μέτρου προστασίας που αιτήθηκε η πριγκίπισσα Χάγια δεν είναι γνωστές», γράφει το PA, χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει εάν το μέτρο αυτό αφορά την ίδια την πριγκίπισσα ή ένα από τα δύο παιδιά της, ένα κορίτσι ηλικίας 11 ετών και ένα 7χρονο αγόρι. Η κόρη του εκλιπόντος βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας και ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά Αμπντάλα, ηλικίας 45 ετών, ζήτησε επίσης δικαστική προστασία από βιαιοπραγίες και την επιμέλεια των παιδιών της, κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας, στην οποία πρόσβαση παρακολούθησης διέθετε μονάχα ο βρετανικός Τύπος. Ο 70χρονος μονάρχης, από την πλευρά του, ζήτησε να επιστρέψουν τα παιδιά του στα ΗΑΕ.

Η δικαστική διαταγή προστασίας από αναγκαστικό γάμο ορίζεται εάν κάποιος υποστηρίζει ότι τον ανάγκασαν σε γάμο ή βρίσκεται ήδη σε καταναγκαστικό γάμο, σύμφωνα με το βρετανικό νομικό σύστημα. Ο 70χρονος σεΐχης παντρεύτηκε την πριγκίπισσα, πρώην μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, το 2004 κάνοντας τον έκτο γάμο του και έχει αποκτήσει περισσότερα από 20 παιδιά από διαφορετικές συζύγους. Η πριγκίπισσα Χάγια έφθασε στο δικαστήριο συνοδευόμενη από τη δικηγόρο της βαρώνη Φιόνα Σάκλετον, η οποία είχε εκπροσωπήσει τον πρίγκιπα Κάρολο στο διαζύγιό του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ εκπροσωπείται από την Ελεν Ουόρντ, που ήταν συνήγορος του Βρετανού σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι στο διαζύγιό του με την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαντόνα. Καμιά δεκαριά άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από το δικαστήριο εναντίον του εμίρη του Ντουμπάι, με ορισμένους εξ αυτών να κρατούν πλακάτ με το σύνθημα «Χορηγός της πορνείας και της δουλείας», κάτω από μια φωτογραφία του εμίρη.

Η βασιλική οικογένεια των ΗΑΕ ήδη απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης με την υπόθεση της πριγκίπισσας Λατίφα, κόρης του σεΐχη, που φέρεται να δραπέτευσε το 2018 από το Ντουμπάι αλλά στη συνέχεια λέγεται πως συνελήφθη στις ακτές της Ινδίας και επέστρεψε με τη βία στο σπίτι της. Οι Αρχές των ΗΑΕ απέρριψαν τους ισχυρισμούς σχετικά με τη μεταχείριση και αρπαγή της Λατίφα ως «αποκυήματα της φαντασίας», λέγοντας πως η ίδια υπήρξε «ευάλωτη στην εκμετάλλευση» και πως την είχαν απαγάγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή