Ωφελούν τα παιδιά οι «ώριμοι» γονείς

Ωφελούν τα παιδιά οι «ώριμοι» γονείς

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό το 1995, οι γονείς σε πολλά κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και στις ΗΠΑ τείνουν να αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τώρα μια ολλανδική μελέτη αποδεικνύει ότι η καθυστέρηση της τεκνοποίησης δεν είναι και τόσο κακή απόφαση, καθώς τα παιδιά που γεννιούνται από μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς κατά την παιδική τους ηλικία.

Τα δεδομένα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο «Child Development», το επιστημονικό περιοδικό της αμερικανικής Ενωσης για την Ερευνα στην Ανάπτυξη του Παιδιού (Society for Research in Child Development), αναδεικνύουν ότι τα παιδιά με μεγαλύτερους γονείς τείνουν να έχουν λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα εξωτερίκευσης συναισθημάτων (π.χ. επιθετικότητα). Η ηλικία των γονέων, όμως, δεν φάνηκε να σχετίζεται με προβλήματα στις συμπεριφορές εσωτερίκευσης συναισθημάτων (π.χ. άγχος, κατάθλιψη). Η Μαριέλ Ζόντερβαν-Ζουίνενμπουργκ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια μεθοδολογίας και στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, καθησυχάζει τους γονείς τονίζοντας ότι «με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία».

Η μελέτη, που εκπονήθηκε από ερευνητές από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, το Ιατρικό Κέντρο Ερασμος και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γκόρνιγκεν, ανέλυσε δεδομένα από 32.892 παιδιά ολλανδικής καταγωγής, ηλικίας από 10 έως 12 ετών. Τα προβλήματα συμπεριφοράς αξιολογήθηκαν από τους πατέρες, τις μητέρες, τους δασκάλους και από τα ίδια τα παιδιά. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά με μεγαλύτερους γονείς είχαν λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα εξωτερίκευσης. Δεν υπήρξε, ωστόσο, η ίδια συσχέτιση για συμπεριφορές εσωτερίκευσης συναισθημάτων. Ακόμα και στην περίπτωση που οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το κοινωνικοοικονομικό καθεστώς των οικογενειών, τα αποτελέσματα αυτά δεν τροποποιήθηκαν.

Οσοι λοιπόν αποφασίσουν να αποκτήσουν παιδιά μεγαλύτεροι, δεν θα πρέπει να ανησυχούν, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή