Διχάζει ο νόμος για την απαγόρευση της μπούργκας σε δημόσιους χώρους

Διχάζει ο νόμος για την απαγόρευση της μπούργκας σε δημόσιους χώρους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Σε ισχύ τέθηκε χθες στην Ολλανδία ο νόμος που απαγορεύει την μπούργκα ή το νικάμπ στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στα δημόσια κτίρια και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, η εφαρμογή του νόμου δεν είναι απλή υπόθεση, και πολλοί εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι εφικτό να επιβληθεί στις μουσουλμάνες γυναίκες που το επιθυμούν να μην κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους με το πρόσωπό τους καλυμμένο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 200 έως 400 γυναίκες φορούν μπούργκα ή νικάμπ στην Ολλανδία, χώρα 17 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018 έπειτα από περίπου 15 χρόνια πολιτικών συζητήσεων που γίνονταν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ο αντι-ισλαμιστής βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς είχε προτείνει το 2005 την ψήφιση νόμου που να προβλέπει την απαγόρευση της μπούργκας και του νικάμπ. Η ολλανδική κυβέρνηση επιμένει ότι η απαγόρευση δεν έχει στόχο συγκεκριμένη θρησκεία και πως οι κάτοικοι της χώρας είναι ελεύθεροι να ντύνονται όπως επιθυμούν. Κυβερνητική ιστοσελίδα διευκρινίζει μάλιστα ότι ο νέος νόμος περιορίζεται σε περιοχές όπου η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ποιότητα των υπηρεσιών και της παρεχόμενης ασφάλειας στην κοινωνία. Οι εξηγήσεις ενόχλησαν τον Βίλντερς, που τις αποκήρυξε ως απόρροια εμμονής με την πολιτική ορθότητα.

«Εφεξής απαγορεύονται τα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο στους χώρους εκπαίδευσης, στα ιδρύματα και στα δημόσια κτίρια, στα νοσοκομεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς», ενώ το πρόστιμο για τους παραβάτες προβλέπεται να είναι 150 ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών. «Στους χώρους αυτούς, είναι σημαντικό για τη δημόσια ασφάλεια και για την καλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών όλοι να μπορούν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον και να βλέπουν ο ένας τον άλλον», προσθέτει. Ως εκ τούτου, απαγορεύεται να φοράει κάποιος οτιδήποτε καθιστά μη αναγνωρίσιμο το πρόσωπο, όπως κράνη πλήρους κάλυψης, κουκούλες ή μπούργκα, διευκρινίζει. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στους εργαζομένους σε σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα και στους οδηγούς εναπόκειται να αρνηθούν την πρόσβαση σε μια γυναίκα που φοράει μπούργκα ή νικάμπ, ή να καλέσουν την αστυνομία.

Η διαφορά από τη Γαλλία

Ο τομέας των μέσων μαζικής μεταφοράς ανακοίνωσε ωστόσο ότι οι οδηγοί δεν θα σταματούν τα λεωφορεία, τους συρμούς του τρένου, του μετρό ή του τραμ για να κατεβάσουν μια γυναίκα που παραβαίνει τον νόμο, διότι αυτό θα προκαλούσε καθυστερήσεις. Πολλά νοσοκομεία της χώρας ανακοίνωσαν επίσης ότι «δεν θα αρνηθούν τη νοσηλεία σε οποιονδήποτε, ό,τι και αν φοράει». Ωστόσο, οι γυναίκες θα μπορούν να φορούν μπούργκα στους δρόμους της Ολλανδίας, σε αντίθεση με τη νομοθεσία που ισχύει από το 2010 στη Γαλλία, όπου η μπούργκα και το νικάμπ απαγορεύονται στους δημόσιους χώρους. Το Βέλγιο, η Δανία και η Αυστρία έχουν υιοθετήσει παρόμοια νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή