Ο διανθρωπισμός του Επσταϊν

Ο διανθρωπισμός του Επσταϊν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βαθύπλουτος χρηματιστής Τζέφρι Επσταϊν, που σήμερα παραμένει στη φυλακή καθώς κατηγορείται μεταξύ άλλων για σωματεμπορία κοριτσιών που ήταν μικρότερα των 14 ετών, ήταν ένας άνδρας με ασυνήθιστο όραμα: Ηλπιζε να διασπείρει το γενετικό του υλικό, αφήνοντάς τες εγκύους, τις οποίες θα συγκέντρωνε και θα φιλοξενούσε στο ράντσο του στο Νέο Μεξικό. Είχε εκμυστηρευθεί το σχέδιό του σε επιστήμονες και άλλα μέλη του περιβάλλοντός του, όπως υποστηρίζουν γνώστες της υπόθεσης. Βέβαια, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι το σχέδιο του υλοποιήθηκε.

Το όραμα του Επσταϊν αντικατοπτρίζει το έντονο ενδιαφέρον που ένιωθε για τη θεωρία του διανθρωπισμού: την επιστήμη βελτίωσης του ανθρώπινου πληθυσμού με τη βοήθεια της τεχνολογίας, όπως είναι η γενετική μηχανική και η τεχνητή νοημοσύνη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο διανθρωπισμός έχει πολύ σκοτεινές ρίζες και δεν είναι άλλο παρά μία πιο σύγχρονη έκφραση της ναζιστικής, βασικά, θεωρίας της ευγονικής, δηλαδή, της βελτίωσης του ανθρώπινου είδους μέσα από την ελεγχόμενη αναπαραγωγή.

Αδιαμφισβήτητα ο Επσταϊν ήταν ένας βαρώνος Μινχάουζεν. Είπε ψέματα για την ταυτότητα των πελατών του, για την περιουσία του, τις ικανότητές του, και τα προσωπικά του επιτεύγματα. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του και το φυσικό του χάρισμα στην καλλιέργεια πολύτιμων σχέσεων με πολιτικές και οικονομικές προσωπικότητες.

Ετσι συγκέντρωσε γύρω του έναν κύκλο επιφανών επιστημόνων ανάμεσα στους οποίους ο νομπελίστας Μάρεϊ Γκελ Μαν, που ανακάλυψε τα κουάρκ, ο θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο παλαιοντολόγος και εξελικτικός βιολόγος Στίβεν Τζέι Γκουλντ και πολλοί άλλοι.

Μαγνήτης για πολλούς από τους επιστήμονες ήταν τα απεριόριστα χρήματα που διέθετε ο Επσταϊν και η ελπίδα της πιθανής χρηματοδότησης των προγραμμάτων και μελετών τους, φαίνεται ότι τους τύφλωνε και δεν έβλεπαν την σοβαρότητα της παραβατικής σεξουαλικής του συμπεριφοράς. Ταυτόχρονα τους έκανε να πάρουν στα σοβαρά και τις παρανοϊκές επιστημονικές του σκέψεις. Ο Επσταϊν, άλλωστε, εμφανιζόταν πρόθυμος να χρηματοδοτήσει έρευνες που άλλοι θεωρούσαν παράδοξες. Ηδη από το 2000 ανακοίνωσε σε επιστήμονες και επιχειρηματίες την φιλοδοξία του να χρησιμοποιήσει την έπαυλή του στο Νέο Μεξικό, ως βάση όπου γυναίκες θα γονιμοποιούνται με το σπέρμα του και θα γεννούν τα παιδιά του.

Αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο δεν το κρατούσε μυστικό, αλλά το συζητούσε με επιστήμονες και επιχειρηματίες του κύκλου του ανοικτά. Ο συγγραφέας και επιστήμονας Τζαρόν Λανιέ που θεωρείται και πατέρας του τομέα της εικονικής πραγματικότητας, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι σε μία εκδήλωση στην έπαυλη του Επσταϊν στο Μανχάταν, μία επιστήμονας, που εργαζόταν για τη Nasa, τον πληροφόρησε ότι στόχος του χρηματιστή ήταν να μείνουν ταυτόχρονα έγκυοι 20 γυναίκες. Μάλιστα, ο Λενιέ πιστεύει ότι στις κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στην έπαυλή του, ο Eπσταϊν έκανε την επιλογή των μελλοντικών μητέρων των παιδιών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή