ΚΟΣΜΟΣ

Κατέρρευσε η συνθήκη INF για πυρηνικά

katerreyse-i-synthiki-inf-gia-pyrinika-2331236

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Από την αμερικανορωσική συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς αποσύρθηκαν χθες οι ΗΠΑ, καταγγέλλοντας τη Μόσχα για παραβίαση των όρων της. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει προ εξαμήνου ότι θα εγκατέλειπε τη συνθήκη, εφόσον η Ρωσία θα συνέχιζε τις παραβιάσεις. Από την πλευρά της η Μόσχα χαρακτήρισε «τέχνασμα» την αμερικανική αποχώρηση, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον σχεδίαζε την κατασκευή νέων πυραύλων μέσου βεληνεκούς με στόχο να αντιμετωπίσει την κινεζική επιβουλή. Η συνθήκη INF υπεγράφη το 1987 από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ενώ προέβλεπε την απαγόρευση ανάπτυξης πυρηνικών πυραύλων βεληνεκούς μεταξύ 500 και 5.500 χλμ. σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Παραβίαση των όρων

«Οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να τηρούν μια συμφωνία την οποία η Ρωσία παραβιάζει συνειδητά. Η παραβίαση των όρων της συνθήκης από τη Ρωσία απειλεί τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και αυτά των συμμάχων μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Πηγές του Πενταγώνου αποκάλυψαν ότι η Ρωσία ανέπτυξε δεκάδες συστοιχίες πυραύλου τύπου Κρουζ σε πολλά σημεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της δυτικής Ρωσίας, ικανές να πλήξουν ευρωπαϊκούς στόχους.

Η Ρωσία αρνείται τις αποκαλύψεις αυτές, αναφέροντας ότι το βεληνεκές των συγκεκριμένων πυραύλων, τους εξαιρεί από τη συνθήκη INF. Η Μόσχα αρνήθηκε έτσι το αμερικανικό αίτημα για παροπλισμό και καταστροφή του νέου ρωσικού πυραύλου Novator 9M729, υποστηρίζοντας ότι το Πεντάγωνο έχει σχεδιάσει νέο αμερικανικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, η κατασκευή του οποίου μπορεί να αρχίσει μετά το 2022.

Η Ρωσία πρότεινε, χθες, στις ΗΠΑ μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη. «Προτείναμε στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ την κήρυξη μορατόριουμ στην ανάπτυξη τέτοιων οπλικών συστημάτων», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει νέα κούρσα εξοπλισμών, για να δεσμευθεί ότι η Μόσχα δεν θα προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων πυραύλων εφόσον οι ΗΠΑ δεν το κάνουν πρώτες. Αν, όμως, η Ουάσιγκτον αναπτύξει τέτοια όπλα, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να αναπτύξει υπερηχητικούς ρωσικούς πυρηνικούς πυραύλους σε πλοία ή υποβρύχια κοντά στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ. Τη ρωσική πρόταση για μορατόριουμ απέρριψε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντάς την «αναξιόπιστη», για να υπογραμμίσει: «Δεν υπάρχουν νέοι αμερικανικοί πύραυλοι ούτε και πύραυλοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Υπάρχουν, όμως, ολοένα και περισσότεροι νέοι ρωσικοί πύραυλοι». Τη Μόσχα κατηγόρησαν η Βρετανία και η Πολωνία για την κατάρρευση της συνθήκης INF. «Η περιφρόνησή τους προς το διεθνές σύστημα απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τον φόβο ότι η κατάρρευση της συνθήκης μπορεί να πυροδοτήσει νέα εξοπλιστική κούρσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υποσκάπτοντας τις προσπάθειες γενεών για περιορισμό των πυρηνικών όπλων.