Αποσύρθηκε αποικιοκρατικό επιτραπέζιο παιχνίδι

Αποσύρθηκε αποικιοκρατικό επιτραπέζιο παιχνίδι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επιτραπέζια παιχνίδια αυξάνονται και πληθαίνουν σε όλο τον κόσμο. Σε πολλά από αυτά, που αφορούν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι παίκτες μπορούν να υποδυθούν τους ναζί. Υπάρχουν, επίσης, παιχνίδια για τον αμερικανικό εμφύλιο, όπου οι παίκτες μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο των Νοτίων και πολλά άλλα, για ποικίλα ιστορικά θέματα. Ολα αυτά, ακόμη και τα κακοσχεδιασμένα, απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε παίκτες που ενδιαφέρονται για την Ιστορία και στοχεύουν όχι τόσο στην αναψυχή, όσο στην ιστορική ακρίβεια. Τα περισσότερα παιχνίδια αυτού του είδους συνοδεύονται από μακρές λίστες προτεινόμενων βιβλίων για ανάγνωση και μυριάδες επεξηγήσεις. Για πολλούς από τους παίκτες αποτελούν μια καλή μέθοδο εκμάθησης της Ιστορίας, που είναι πιο ενδιαφέρουσα από τα βιβλία.

Το Scramble for Africa (Αγώνας για την Αφρική), που τελικά αποσύρθηκε λόγω του περιεχομένου του, ήταν ένα παιχνίδι στρατηγικής. Ηταν ένα «ευρωπαϊκό επιτραπέζιο», μια κατηγορία παιχνιδιών στα οποία συμμετέχουν πολλοί παίκτες και γενικά είναι εύκολα στην εκμάθησή τους, σε αντίθεση με τα πολεμικά παιχνίδια και τα πιο συγκρουσιακά αμερικανικά. Ο παίκτης αναλάμβανε τον ρόλο μιας εκ των έξι ευρωπαϊκών δυνάμεων που επιθυμούσαν να εξερευνήσουν το άγνωστο εσωτερικό της Αφρικής, εποφθαλμιώντας τους πόρους και τα εδάφη της. Στην πραγματικότητα, στόχος του παιχνιδιού ήταν η λαφυραγώγηση της αφρικανικής ηπείρου, η κλοπή των φυσικών πόρων της και η υποδούλωση των ντόπιων λαών. Ιστορικά, η κατάκτηση της Αφρικής και ιδιαίτερα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό από τους Βέλγους είναι ένα από τα πιο αιματοβαμμένα κεφάλαια της Ιστορίας. Αυτή ακριβώς η κτηνώδης συμπεριφορά λαμβάνει σάρκα και οστά και στο παιχνίδι. Οι παίκτες πρέπει να καταπνίξουν επαναστάσεις στο αίμα, επιβραδύνοντας τους συμπαίκτες τους. Εξαιτίας του ευαίσθητου θέματος που χειριζόταν, το Scramble for Africa έγινε αντικείμενο σκληρής κριτικής από τους φίλους των επιτραπέζιων παιχνιδιών, που ανήρτησαν τις απόψεις τους στην ιστοσελίδα BoardGameGeek.

Δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, ο Τζιν Μπίλινγκσλι, ιδιοκτήτης της GMT Games και κατασκευαστής του επιτραπέζιου, αποφάσισε, μετά την οξεία κριτική που δέχθηκε, να αποσύρει το Scramble for Africa. «Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες των παικτών, τόσο όσον αφορά το θέμα του, όσο και τον τρόπο με τον οποίο το διαχειριστήκαμε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής τα επιτραπέζια δεν αποτελούν συνηθισμένο τρόπο διασκέδασης. Ο Κενετσούκου Ογκμουάγκου, σχεδιαστής επιτραπέζιων παιχνιδιών, εκδότης και διοργανωτής του πρώτου συνεδρίου επιτραπέζιων παιχνιδιών στη Δυτική Αφρική, προσπαθεί να το αλλάξει αυτό. Ο ίδιος αγνοούσε ότι υπήρχε επιτραπέζιο παιχνίδι με επίκεντρο τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Στα παιχνίδια που σχεδιάζει, ωστόσο, ενσωματώνει και ιστορικά θέματα από τη Νιγηρία, καθώς με αυτά ταυτίζονται περισσότερο οι ντόπιοι παίκτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή