Υπό πίεση ο Ντόναλντ Τραμπ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μισόλογα και υπεκφυγές απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε μετά τις παράλληλες επιθέσεις ενόπλων στο Τέξας και το Οχάιο, που στοίχισαν τη ζωή 31 ανθρώπων.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «βάρβαρες» επιθέσεις, ζήτησε τη θανατική ποινή για όσους διαπράττουν ομαδικές σφαγές και εγκλήματα μίσους, ενώ καταδίκασε «τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τις θεωρίες περί υπεροχής των λευκών». Κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς να συνεργαστούν στο Κογκρέσο ώστε να επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι σε όσους αγοράζουν όπλα και ζήτησε να αναθεωρηθεί η νομοθεσία στο πεδίο της ψυχικής υγείας.

Το Σάββατο, ο 21χρονος Πάτρικ Κρούσιους άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ εναντίον ανύποπτων πολιτών σε πολυκατάστημα της αλυσίδας Walmart, στην παραμεθόριο πόλη Ελ Πάσο, που κατοικείται κυρίως από ισπανόφωνους, στην πολιτεία του Τέξας, αφήνοντας πίσω του 22 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, προτού παραδοθεί στους αστυνομικούς. Προηγουμένως, ο δράστης είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο μανιφέστο μίσους, που έκανε λόγο για «εισβολή» των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ και χρησιμοποιούσε φρασεολογία παρόμοια με ορισμένες αποστροφές ομιλιών του Ντόναλντ Τραμπ. Δεκατρείς ώρες αργότερα, στη 1 π.μ. της Κυριακής, ο 24χρονος Κόνορ Μπετς άνοιξε πυρ με καραμπίνα εναντίον περαστικών στο Ντέιτον του Οχάιο, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και την αδελφή του, για λόγους που δεν είχαν μέχρι χθες διευκρινιστεί. Αστυνομικοί που εκτελούσαν περίπολο στην περιοχή επενέβησαν άμεσα και τραυμάτισαν θανάσιμα τον δράστη.

Στις πρώτες του αντιδράσεις, μέσω Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου «να επιβάλουν αυστηρούς ελέγχους στο προφίλ των υποψήφιων αγοραστών όπλων». Ωστόσο φάνηκε να εστιάζει περισσότερο στα «ψυχολογικά προβλήματα» των δραστών, ενώ προσπάθησε να συνδέσει την όποια αναθεώρηση της νομοθεσίας γύρω από την οπλοκατοχή με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, γεγονός που ερέθισε τους Δημοκρατικούς. «Μέσα σε όλη αυτή την τραγωδία συνδέει το ζήτημα με την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση; Μοιάζει με φάρσα», δήλωσε ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Τιμ Ράιαν.

Πρόσφατα, οι Δημοκρατικοί πέρασαν από τη Βουλή, την οποία ελέγχουν, νομοσχέδιο για αυστηρούς και ενιαίους σε όλη την επικράτεια ελέγχους των υποψηφίων αγοραστών όπλων, αλλά η Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν την πλειοψηφία, αρνήθηκε να το επικυρώσει. Στο ξεκίνημα της προεκλογικής του εκστρατείας, το 2015, ο Τραμπ εμφάνιζε τους παράτυπους μετανάστες από το Μεξικό σαν βιαστές και εμπόρους ναρκωτικών, ενώ απέφυγε κάθε δέσμευση για την οπλοκατοχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή