Για νέα εισβολή κατά των Κούρδων προειδοποιεί η Τουρκία

Για νέα εισβολή κατά των Κούρδων προειδοποιεί η Τουρκία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απειλώντας με νέα εισβολή στη βόρεια Συρία για την απώθηση των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ, η Αγκυρα πιέζει την Ουάσιγκτον να της δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» υπό τουρκικό έλεγχο, κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων.

Τούρκοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί συναντήθηκαν χθες το πρωί στην Αγκυρα για να συζητήσουν το τουρκικό αίτημα περί ασφαλούς ζώνης. Ανάλογες συζητήσεις που έλαβαν χώρα τον Ιούλιο υπήρξαν ατελέσφορες, καθώς οι Αμερικανοί πρότειναν ζώνη βάθους 15 χιλιομέτρων υπό τον έλεγχό τους, ενώ οι Τούρκοι ζητούσαν να εκτείνεται σε βάθος 30-40 χιλιομέτρων, να είναι υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και να προβλέπει την ολοκληρωτική εκδίωξη της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι αν και οι νέες συνομιλίες αποδειχθούν άγονες, η Αγκυρα θα αναγκαστεί να κινηθεί μονομερώς για τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης.

Για το ενδεχόμενο αυτό είχε προειδοποιήσει, μία ημέρα νωρίτερα, τους Αμερικανούς ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Στη διάρκεια ομιλίας του στην Προύσα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης, ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί σύντομα εναντίον της YPG στα ανατολικά του Ευφράτη, όπως έκανε στο παρελθόν σε τρεις περιοχές που βρίσκονται δυτικά του ποταμού (Τζαραμπλούς, Αλ Μπαμπ, Αφρίν). Μάλιστα, ο Ερντογάν γνωστοποίησε ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη ενημερώσει για τις προθέσεις της τόσο την Ουάσιγκτον όσο και τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός επανέλαβε χθες τις δραστηριότητές του εναντίον των τζιχαντιστών ανταρτών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, κατηγορώντας τους αντάρτες ότι παραβίασαν την εκεχειρία που είχε επιτευχθεί την περασμένη Πέμπτη, ύστερα από συντονισμένη παρέμβαση Ρωσίας και Τουρκίας. Το Ιντλίμπ αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο θύλακο αντικαθεστωτικών στη Συρία, εξαιρουμένων των περιοχών που ελέγχονται από τους Κούρδους μαχητές, στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή