Γερμανία: Προηγείται η AfD ένα μήνα πριν από τις τοπικές εκλογές

Γερμανία: Προηγείται η AfD ένα μήνα πριν από τις τοπικές εκλογές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγείται των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, περίπου έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών εκεί. Αυτό δείχνει δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα και εμφανίζουν την AfD να συγκεντρώνει ποσοστό 23% στην πρώην Ανατολική Γερμανία έναντι 22% για το CDU. Ακολουθούν η Αριστερά (Die Linke) με 14%, οι Πράσινοι με 13% και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 11%.

Η δημοσκόπηση φιλοξενήθηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα Bild. H AfD εισήλθε για πρώτη φορά στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας το 2017 ως τρίτο κόμμα, ενισχυμένη από την οργή των ψηφοφόρων για την απόφαση της Μέρκελ να υποδεχθεί τους αιτούντες άσυλο από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν την 1η Σεπτεμβρίου στα ανατολικά κρατίδια του Βραδεμβούργου και της Σαξονίας και στη Θουριγγία περίπου έναν μήνα αργότερα. Ενδεχόμενη ήττα του SPD στο Βραδεμβούργο, όπου έχει κερδίσει και τις έξι εκλογικές αναμετρήσεις μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, όπως και ήττα του CDU στην Σαξονία, θα εντείνει τις πιέσεις στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού να επανεξετάσουν την κυβερνητική τους συμμαχία. Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε από το Emnid σε δείγμα 1.419 ανθρώπων μεταξύ της 25ης και της 31ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η AfD κεφαλαιοποιεί το κλίμα φόβου και ρατσισμού που υπάρχει στη χώρα παραποιώντας τα στοιχεία για την εγκληματικότητα και δίνοντας έμφαση σε εγκλήματα που αποδίδονται σε ξένους ενώ ταυτόχρονα αγνοούν παραπτώματα από Γερμανούς. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Macromedia για τις Εφαρμοσμένες Επιστήμες με έδρα το Αμβούργο, Τόμας Χέστερμαν, και η συνάδελφός του στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, Ελίζα Χόφεν, ανέλυσαν πάνω από 240 δελτία Τύπου του κόμματος από το 2018. «Το 95% των υπόπτων που περιγράφονται σε αυτά είναι μη Γερμανοί και μόνο το 5% Γερμανοί. Ακόμη και οι λιγοστοί Γερμανοί ύποπτοι που αναφέρονται συχνά υπογραμμίζεται ότι διαθέτουν καταγωγή από κάποια ξένη χώρα», λένε οι επιστήμονες. Συγκριτικά, η γερμανική αστυνομία έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συμμετοχή των ξένων στην εγκληματικότητα είναι μικρότερη από 35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή