ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: κοντά στην αυτοδυναμία η Κεντροαριστερά

ispania-konta-stin-aytodynamia-i-kentroaristera-2331737

ΜΑΔΡΙΤΗ. Το άθροισμα των εδρών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και του Unidas Podemos στο ισπανικό Κοινοβούλιο θα απείχε μόλις δύο έδρες (εννέα περισσότερες από όσες στη σημερινή σύνθεση του σώματος) από την απόλυτη πλειοψηφία σε περίπτωση νέων εκλογών, προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Key Data. Με βάση τη νέα έρευνα, οι Σοσιαλιστές συνεχίζουν να δρέπουν τους καρπούς της δημοφιλίας μεταξύ των ψηφοφόρων έναντι των άλλων κομμάτων, με 31,5% στην πρόθεση ψήφου. Ποσοστό που αριθμητικά μεταφράζεται δυνητικά σε 135 έδρες, 12 περισσότερες από το αποτέλεσμα του PSOE στις τελευταίες εκλογές του Απριλίου. Το, δε, Unidas Podemos θα έπεφτε στις 39 έδρες, τρεις λιγότερες από τις έδρες που έχει τώρα στο Κοινοβούλιο.

Σε τέτοια εξέλιξη, μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ θα χρειαζόταν μόλις δύο έδρες για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία σε ένα Κοινοβούλιο όπου τα εθνικιστικά κόμματα PNV των Βάσκων και ERC της Καταλωνίας προβλέπεται να διατηρήσουν την παρούσα δύναμή τους (6 και 15 έδρες, αντίστοιχα). Μια τέτοια κυβερνητική συμμαχία, που θα προωθούσε περισσότερα «ανοίγματα» στην πολιτική της αυτονομίας, θα μπορούσε να στηριχθεί στις ψήφους ή στην αποχή αυτών των δύο κομμάτων, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν.

Επιπλέον, η νέα έρευνα καταγράφει πιθανή διεύρυνση της διαφοράς της αριστερής από τη δεξιά παράταξη, καθώς οι τρεις δυνάμεις της Δεξιάς και Ακροδεξιάς φαίνεται να «αιμορραγούν» εκλογικά κάτω από τα ποσοστά των εκλογών της 28ης Απριλίου. Συνολικά θα συγκέντρωναν 141 έδρες, έξι λιγότερες από σήμερα. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα θα έφθανε το 18,7%, με 75 βουλευτές, εννέα περισσότερους από τις προηγούμενες εκλογές, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos θα έχαναν πέντε έδρες και με ποσοστό 14,4% θα έμεναν στις 52 έδρες, ενώ το ακροδεξιό Vox θα υφίστατο πανωλεθρία, μένοντας στις 14 έδρες από 24 που συγκεντρώνει σήμερα στο Κοινοβούλιο.