Ατολμα μέτρα από τον Τραμπ για οπλοκατοχή

Ατολμα μέτρα από τον Τραμπ για οπλοκατοχή

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράδοση θέλει τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο να αναλαμβάνει τον ρόλο του εθνικού παρηγορητή όταν κάποια τραγωδία –είτε πρόκειται για φυσική καταστροφή είτε για αποτέλεσμα ανθρώπινης ενέργειας– πλήττει μια τοπική κοινότητα. Αυτό τον ρόλο κλήθηκε να ενσαρκώσει χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, επισκεπτόμενος το Ελ Πάσο του Τέξας και το Ντέιτον του Οχάιο, θέατρα των μαζικών δολοφονιών που προκάλεσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο δύο εξτρεμιστές, σκοτώνοντας 31 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του ήταν, ωστόσο, αμφιλεγόμενα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές τον περίμεναν έξω από το νοσοκομείο του Ντέιτον, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος πήγε για να εκφράσει τη συμπαράστασή του σε τραυματίες, γιατρούς και νοσηλευτές, με συνθήματα που τον καλούσαν να κάνει κάτι για τον περιορισμό της οπλοκατοχής και τον κατηγορούσαν για ρητορική μίσους. Ανάλογες επικρίσεις διατύπωσαν, σε συνέντευξη Τύπου, η δήμαρχος της πόλης

Ναν Γουέιλι και ο γερουσιαστής Οχάιο Σέροντ Μπράουν –και οι δύο Δημοκρατικοί– παρότι προηγουμένως είχαν υποδεχθεί με ευγένεια τον Τραμπ στην πόλη τους, σε ένδειξη σεβασμού προς το αξίωμά του.

Αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να επισκεφθεί το Ελ Πάσο, πόλη που κατοικείται σε ποσοστό 80% από ισπανόφωνους. Από το πρωί, ο τοπικός Τύπος φιλοξενούσε ανοικτή επιστολή προς τον Τραμπ, ο οποίος επρόκειτο να την επισκεφθεί αργότερα, καταγγέλλοντας παλαιότερες δηλώσεις του που εμφάνιζαν την πόλη τους ως βασίλειο ανομίας. Οι προσωπικότητες που υπέγραφαν την ανοικτή επιστολή τόνιζαν ότι το Ελ Πάσο αποτελεί υπόδειγμα αρμονίας μεταξύ των διαφόρων φυλών και υπενθύμιζαν ότι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης ήρθε στην πόλη τους από άλλη περιοχή του Τέξας. Από την πλευρά τους, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέτο Ο’ Ρουρκ, που κατάγεται από το Ελ Πάσο, και η βουλευτής της περιοχής Βερόνικα Εσκομπάρ κήρυξαν τον Τραμπ ανεπιθύμητο, καταλογίζοντάς του ρατσιστικές δηλώσεις και ρητορική μίσους για τις μειονότητες. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Η οξύτητα της πολιτικής αντιπαράθεσης στον απόηχο των δύο τελευταίων πολύνεκρων επιθέσεων είχε δυσάρεστες συνέπειες για τους New York Times. Η γνωστή για τις φιλελεύθερες θέσεις της εφημερίδα δέχθηκε θύελλα επικρίσεων για τον πρωτοσέλιδο τίτλο που επέλεξε πάνω από το ρεπορτάζ για την προεδρική ομιλία σχετικά με τις δύο επιθέσεις: «Ο Τραμπ ζητεί ενότητα εναντίον του ρατσισμού». Επώνυμοι και ανώνυμοι εξοργίστηκαν, κάνοντας λόγο για εξωραϊσμό ενός μισαλλόδοξου, ρατσιστή προέδρου, με αποτέλεσμα η διεύθυνση της εφημερίδας να αλλάξει τον επίμαχο τίτλο, στη δεύτερη έκδοση, ως εξής: «Εναντίον του μίσους, αλλά όχι και των όπλων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή