ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Ελλείψεις καυσίμων εξαιτίας της επ’αόριστον απεργίας των οδηγών βυτιοφόρων

Πορτογαλία: Ελλείψεις καυσίμων εξαιτίας της επ’αόριστον απεργίας των οδηγών βυτιοφόρων

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση ενεργειακής κρίσης εξαιτίας της επ'αόριστον απεργίας των οδηγών βυτιοφόρων, που έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις καυσίμων. 

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα επισκέφθηκε την Εθνική Υπηρεσία αρμόδια για τον Ενεργειακό Τομέα και δήλωσε  ότι «όποτε κριθεί απαραίτητο να υποβληθεί αίτημα πολιτικής προστασίας για ανεφοδιασμό σε περίπτωση κατάστασης μη συμμόρφωσης». «Το να αγνοηθεί μια αστική απαίτηση, συνιστά έγκλημα ανυπακοής» τόνισε.

Εκπρόσωποι των διυλιστηρίων εκτιμούν ότι οι οδηγοί δεν θα συμμορφωθούν με την απαίτηση να προσφέρουν τις ελάχιστες απαραίτητες υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, αστυνομία και εθνοφρουρά είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστουν οι ελλείψεις.

Πορτογαλία: Ελλείψεις καυσίμων εξαιτίας της επ’αόριστον απεργίας των οδηγών βυτιοφόρων-1

Ο Αντρέ Ματίας ντε Αλμέιντα, εκπρόσωπος της ANTRAM (Εθνική Ένωση Μεταφορών Δημόσιας Χρήσης), εξηγεί: «Τα σωματεία προετοιμάζονται να αθετήσουν την απαίτηση της κυβέρνησης. Είναι προφανές. Για αυτό το λόγο τα σωματεία δεν δίνουν τις λίστες με τα ονόματα των εργαζομένων που ζητούν οι εταιρείες για να μπορέσουν να τους αναθέσουν την εκτέλεση αυτών των ελάχιστων υπηρεσιών».

Τα σωματεία λένε ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα να δώσουν λίστες εργαζομένων ενώ υποστηρίζουν ότι θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης υπό τον όρο ότι δεν θα οδηγούν πάνω από οκτώ ώρες.

Πορτογαλία: Ελλείψεις καυσίμων εξαιτίας της επ’αόριστον απεργίας των οδηγών βυτιοφόρων-2

Τα σωματεία εργαζομένων διεκδικούν βασικό μισθό που θα κυμανθεί κλιμακωτά έως το 2022 από τα 630 ευρώ στα 900 ευρώ. Ο σύνδεσμος επιχειρηματιών αντιτείνει ότι με τα βοηθήματα, τα συμπληρώματα και τα επιδόματα που λαμβάνουν οι οδηγοί αμοίβοινται ικανοποιητικά.

Η απεργία επηρεάζει τα βενζινάδικα της Πορτογαλίας αλλά έντονη είναι ανησυχία και για τον ανεφοδιασμό αεροπλάνων. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του περασμένου Απριλίου είχαν προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις καυσίμων στα αεροδρόμια της Λισσαβώνας, του Πόρτο και του Φάρο με πολλές εταιρείες να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τις πτήσεις τους.

Με πληροφορίες από Euronews