Οδύσσεια για εκατοντάδες μετανάστες

Οδύσσεια για εκατοντάδες μετανάστες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η οδύσσεια για εκατοντάδες μετανάστες στα ανοιχτά της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα, καθώς ούτε η Ιταλία ούτε η γειτονική Μάλτα δέχονται να επιτρέψουν τον ελλιμενισμό στα δύο σκάφη που τους διέσωσαν, ενώ οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε. αποφεύγουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Εδώ και 12 ημέρες, το διασωστικό σκάφος «Open Arms», που ανήκει στην ομώνυμη ισπανική ανθρωπιστική οργάνωση, παραμένει καθηλωμένο 30 ναυτικά μίλια στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Το σκάφος μετέφερε 160 μετανάστες, αλλά Ιταλία και Μάλτα επιμένουν στην άρνησή τους να δεχθούν πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων στον βαθμό που οι άλλες χώρες- μέλη της Ενωσης δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους για μοίρασμα των προσφύγων ανάλογα με τις ποσοστώσεις που έχουν συναποφασιστεί. H E.E. δήλωσε ότι δεν μπορεί να μεσολαβήσει εάν κάποια χώρα-μέλος δεν αναλάβει πρωτοβουλία.

Χθες, η ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε να παραλάβει από το «Open Arms» δύο γυναίκες που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας (η μία όγκο στον εγκέφαλο και η άλλη πνευμονία), όπως και έξι συγγενείς τους, ενώ η Μάλτα παρέλαβε έναν άνδρα με συμπτώματα πνευμονίας. Ωστόσο, η αγωνία κορυφωνόταν για τους υπόλοιπους 151 διασωθέντες, αλλά και για τα 19 μέλη του πληρώματος, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης στο σκάφος επιδεινώνονταν ραγδαία λόγω ελλείψεων πόσιμου νερού και τροφίμων, ενώ ο αναπόφευκτος εκνευρισμός προκάλεσε τις πρώτες αψιμαχίες.

Αλλο ένα σκάφος, το υπό νορβηγική σημαία «Ocean Viking», με 251 μετανάστες, παραμένει καθηλωμένο σε διεθνή ύδατα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ενεπλάκη σε προσωπική αντιπαράθεση με τον διάσημο σταρ του Χόλιγουντ Ρίτσαρντ Γκιρ, ο οποίος επισκέφθηκε το «Open Arms» εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους μετανάστες. Ο Σαλβίνι τον ειρωνεύτηκε και τον κάλεσε να πάρει όλους τους μετανάστες στη βίλα του στο Χόλιγουντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή