Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο Χονγκ Κονγκ

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο Χονγκ Κονγκ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπομονή της κινεζικής κυβέρνησης δοκιμάζουν οι ακτιβιστές που διαδηλώνουν εδώ και δέκα εβδομάδες στο Χονγκ Κονγκ, προσφεύγοντας σε ολοένα και περισσότερο δυναμικές μορφές αγώνα, με συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας και κατά της αστυνομικής βίας. Για δεύτερη κατά σειράν ημέρα, διαδηλωτές με μαύρα ρούχα και κίτρινες κορδέλες κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, αναγκάζοντας τις Αρχές να ματαιώσουν τις προγραμματισμένες πτήσεις. Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης προκαλεί ζημιά στην τουριστική βιομηχανία του Χονγκ Κονγκ και ενισχύει τους φόβους για φυγή επενδυτών από αυτό το σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας.

«Κάντε ένα λεπτό διάλειμμα και κοιτάξτε την πόλη μας, την περιοχή μας», δήλωσε η κυβερνήτρια Κάρι Λαμ σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της τοπικής διοίκησης. «Εχουμε το δικαίωμα να τη σπρώξουμε στην άβυσσο και να τη δούμε να θρυμματίζεται;», διερωτήθηκε ρητορικά, με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή, η κορυφαία αξιωματούχος του Χονγκ Κονγκ, προειδοποιώντας τους ακτιβιστές ότι «οποιαδήποτε χρήση βίας, με οποιαδήποτε δικαιολογία, θα οδηγήσει την περιοχή σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή».

«Συγγνώμη για την αναστάτωση, αλλά αγωνιζόμαστε για το μέλλον της πατρίδας μας», ήταν η απάντηση των ακτιβιστών, γραμμένη σε πανό που κρέμασαν στο κατειλημμένο αεροδρόμιο. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της Λαμ, την ακύρωση του επίμαχου νομοσχεδίου που προβλέπει την έκδοση στην ηπειρωτική Κίνα υποδίκων από το Χονγκ Κονγκ, καθώς και ελεύθερες εκλογές.

Στο μεταξύ, ειδικές δυνάμεις της παραστρατιωτικής αστυνομίας της Κίνας συγκεντρώνονταν στην πόλη Σενζέν, κοντά στο Χονγκ Κονγκ. Αν και η επίσημη αιτιολογία είναι η πραγματοποίηση ασκήσεων, εκφράζονται φόβοι για βίαιη επέμβαση εναντίον των διαδηλώσεων, καθώς οι βίαιες ενέργειες αρκετών ακτιβιστών, που επιτίθενται στην τοπική αστυνομία με τούβλα και βόμβες μολότοφ, χαρακτηρίστηκαν από Κινέζο αξιωματούχο «μορφή τρομοκρατίας».

Με δήλωση εκπροσώπου της, η ύπατη αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, αποδοκίμασε την εκτόξευση δακρυγόνων σε κλειστούς χώρους γεμάτους διαδηλωτές από τις αστυνομικές δυνάμεις και κάλεσε τις δυο πλευρές να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην αμερικανική Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, προειδοποίησε το Πεκίνο ότι η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη» ενέργεια για την Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή