ΚΟΣΜΟΣ

Για ύπνο είχαν πέσει οι φύλακες του Τζέφρι Επσταϊν

Για ύπνο είχαν πέσει οι φύλακες του Τζέφρι Επσταϊν

Την απομάκρυνση του διευθυντή της ομοσπονδιακής φυλακής όπου απαγχονίστηκε το περασμένο Σάββατο ο χρηματιστής Τζέφρι Επσταϊν, αναμένοντας να δικαστεί για σωματεμπορία ανηλίκων, διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπαρ, καταγγέλλοντας τις «σοβαρές παρατυπίες» στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάζει, ανέφερε την Τρίτη ότι οι δύο φρουροί που έπρεπε να παρακολουθούν τον Επσταϊν, μαζί με άλλους φυλακισμένους, είχαν αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια του τρίωρου που ο χρηματιστής παρέμεινε μόνος στο κελί του, χωρίς να ελέγχεται.

Οι αλλαγές στο προσωπικό του Μητροπολιτικού Σωφρονιστικού Κέντρου, στο Μανχάταν, που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, περιλαμβάνουν τη μετάθεση του διευθυντή των φυλακών σε άλλη θέση εντός του σωφρονιστικού συστήματος, ενώ οι δύο φρουροί που έπρεπε να παρακολουθούν τον Επσταϊν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών γύρω από τις συνθήκες θανάτου του χρηματιστή. Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις μεταβολές στο προσωπικό έγιναν λίγη ώρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Επσταϊν.

Ο Τζέφρι Επσταϊν, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, συνελήφθη στις 6 Ιουλίου, ωστόσο είχε δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, δηλαδή της σωματεμπορίας εκατοντάδων ανήλικων κοριτσιών, κάποια από τα οποία ήταν μόλις 14 ετών. Ο 66χρονος χρηματιστής ήταν υπό κατάσταση επιφυλακής για τον κίνδυνο αυτοχειρίας, ωστόσο, όπως ανέφερε πηγή που γνωρίζει καλά την υπόθεση και επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη, τη χρονική στιγμή του θανάτου του δεν παρακολουθείτο.

Στο σωφρονιστικό κατάστημα του Μανχάταν δύο δεσμοφύλακες πραγματοποιούν ελέγχους σε όλους τους κρατουμένους κάθε 30 λεπτά. Ωστόσο, τη νύχτα του θανάτου του Επσταϊν η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι πιθανώς να πλαστογράφησαν τις αναφορές τους, έτσι ώστε να φαίνεται ότι είχαν ελέγξει τον Επσταϊν, φαίνεται όμως ότι ο χρηματιστής παρέμεινε στο κελί του νεκρός επί τουλάχιστον μία ή δύο ώρες προτού βρεθεί. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε το ειδησεογραφικό δίκτυο CBS, επικαλούμενο αξιόπιστες πηγές.