ΚΟΣΜΟΣ

Ρίτσαρντ Γκιρ: Ο Ματέο Σαλβίνι είναι ένα «μωρό Τραμπ» – Στη Μαγιόρκα το Open Arms

Ρίτσαρντ Γκιρ: Ο Ματέο Σαλβίνι είναι ένα «μωρό Τραμπ» – Στη Μαγιόρκα το Open Arms

Περισσότεροι από 356 μετανάστες παραμένουν επί 11 ημέρες  ατο ανθρωπιστικό πλοίο Ocean Viking μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας, το οποίο αναζητά όπως και το Open Arms ένα ασφαλές λιμάνι για να δέσει και να αποβιβάσει τους επιβαίνοντας.

Προκειμένου να εξοικονομήσει καύσιμα το Ocean Viking παραμένει σχεδόν ακίνητο στη μέση της διαδρομής μεταξύ Μάλτας και Λινόζα, ενός ιταλικού νησιού κοντά στη Λαμπεντούζα.

«Πότε θα φτάσουμε;», «πού πάμε;», ρωτούν τακτικά οι μετανάστες στη διάρκεια της ημέρας.«Προς το παρόν η ψυχολογική τους κατάσταση παραμένει καλή, οι άνθρωποι συνεργάζονται», επεσήμανε ο Τζέι Μπέργκερ συντονιστής της αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) που βρίσκεται στο πλοίο, το οποίο έχει ναυλώσει η μη κυβερνητική οργάνωση μαζί με τη SOS Mediterranee.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ – ο οποίος συγκρούστηκε πρόσφατα με τον Σαλβίνι για το Open Arms που βρίσκεται μεσοπέλαγα για μέρες με περισσότερους από 100 μετανάστες στη Μεσόγειο και τη Ρώμη να εμποδίζει τον ελλιμενισμό του σε ιταλικό λιμάνι – χαρακτήρισε τον ηγέτη της ακροδεξιάς στην Ιταλία και υπουργός Εσωτερικών της χώρας ένα «μωρό Τραμπ» που εκμεταλλεύεται τον φόβο των ανθρώπων για να κερδίσει ψήφους.

Σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.ο 69χρονος σταρ είπε χαρακτηριστικά:

«Ο υπουργός Εσωτερικών σας έχει την ίδια νοοτροπία με τον (Αμερικανό) πρόεδρο (Ντόναλντ) Τραμπ. Στην πραγματικότητα αποκαλώ τον Σαλβίνι “μωρό Τραμπ”. Χρησιμοποιεί την ίδια ακραία άγνοια, εκμεταλλεύεται τον φόβο και το μίσος».

«Αν ο υπουργός Εσωτερικών σας περνούσε λίγο χρόνο με αυτούς τους ανθρώπους, άκουγε τις ιστορίες τους, τα τραύματα των οικογενειών τους, θα άλλαζε άποψη», είπε ο διάσημος ηθοποιός.

Ωστόσο ο Γκιρ πρόσθεσε ότι θα ήθελε να συναντήσει τον Σαλβίνι διότι «είμαι βέβαιος ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ίδιος με (την προσωπικότητα) που εμφανίζει δημοσίως. Έχει οικογένεια, παιδιά, γονείς. Όμως βλέπει την πολιτική ως μέσο να αυξήσει τη δημοτικότητά του», σημείωσε.

Πριν από δύο εβδομάδες ο Γκιρ ανέβηκε στο πλοίο Open Arms για να μεταφέρει τρόφιμα στους μετανάστες. Σε απάντηση, ο Σαλβίνι τον κάλεσε να πάρει τους μετανάστες στο Χόλυγουντ και να τους βάλει «στις επαύλεις του».

Στη Μαγιόρκα το Open Arms

Η Ισπανία και η Ιταλία φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία ώστε 107 μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν εδώ και 18 ημέρες πάνω σε ένα πλοίο στη Μεσόγειο, να αποβιβαστούν στο ισπανικό λιμάνι της Μαγιόρκα, δήλωσε σήμερα το ισπανικό πλοίο διάσωσης Open Arms.

Το Open Arms χαρακτήρισε την απόφαση «ακατανόητη», δεδομένων των συνθηκών που επιδεινώνονται συνεχώς πάνω από πλοίο και της εγγύτητάς του στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και επεσήμανε πως η αποβίβαση στη Μαγιόρκα σημαίνει ότι θα προστεθούν άλλες τρεις ημέρες σε μια ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση.

«Αν πράγματι έχει επιτευχθεί συμφωνία, είναι σημαντικό η Ιταλία και η Ισπανία να αναλάβουν την ευθύνη να διασφαλίσουν, παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αποβιβαστούν τελικά σε ένα ασφαλές λιμάνι», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η οργάνωση.

Την ίδια ώρα, η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε σήμερα ότι έχει συμφωνήσει με την Ιταλία προκειμένου οι 107 μετανάστες να αποβιβαστούν στο ισπανικό λιμάνι της Μαγιόρκα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την ετοιμότητά της να δεχθεί τους μετανάστες εκεί.

«Η μοναδική ορθή πληροφορία είναι πως η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε στο Open Arms να κατευθυνθεί στο πιο κοντινό ισπανικό λιμάνι και ότι η ιταλική κυβέρνηση παραβαίνει τον νόμο απαγορεύοντας τους μετανάστες να αποβιβαστούν στη Λαμπεντούζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ