ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: Το Ισλαμικό Κράτος έχει ισχυροποιηθεί σε ορισμένες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας

Πομπέο: Το Ισλαμικό Κράτος έχει ισχυροποιηθεί σε ορισμένες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, παραδέχτηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι σήμερα «πιο ισχυρό απ' ότι ήταν πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια» σε «ορισμένες ζώνες» του Ιράκ και της Συρίας.

Ο διεθνής στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την άνοιξη το τέλος του «χαλιφάτου», που είχε ιδρύσει η τζιχαντιστική οργάνωση σε εδάφη των δύο χωρών το 2014. Από τα τέλη του 2018 ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, διαβεβαιώνοντας ότι το ΙΚ ηττήθηκε.

Όμως το Πεντάγωνο, σε μια πρόσφατη έκθεσή του, διαπιστώνει μια «επανεμφάνιση» του ΙΚ, αφότου η Ουάσινγκτον «αποσύρθηκε εν μέρει» από τη Συρία. «Μολονότι απώλεσε το "χαλιφάτο" του, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία ενίσχυσε την αντάρτικη δραστηριότητα του στο Ιράκ και ξανάρχισε τη δράση του στη Συρία αυτό το τρίμηνο», αναφέρεται στην έκθεση.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Μάικ Πομπέο εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι «περίπλοκη».

«Υπάρχουν ορισμένες ζώνες όπου το ΙΚ είναι σήμερα πιο ισχυρό απ' ό,τι ήταν πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια. Όμως το χαλιφάτο δεν υπάρχει πια και η δυνατότητά του να εξαπολύει επιθέσεις στο εξωτερικό έχει εξασθενήσει σημαντικά. Περιορίσαμε σημαντικά την απειλή, όχι εξ ολοκλήρου αλλά ουσιωδώς. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη δουλειά που κάναμε», διαβεβαίωσε.

Μιλώντας εξάλλου για τη Βόρεια Κορέα, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε να διαφωνεί με τον Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι οι πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ δεν αποτελούν πρόβλημα. «Εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Θα προτιμούσα να μην το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά ο Πομπέο.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε την Παρασκευή δύο πυραύλους, στην έκτη δοκιμή αυτού του είδους μέσα σε τρεις εβδομάδες. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτές οι δοκιμές έγιναν σε αντίποινα για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, τις οποίες η Πιονγιάνγκ θεωρεί πρόκληση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ