ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση της έντασης στο Χονγκ Κονγκ: Για πρώτη φορά κανόνια νερού και σφαίρες κατά τον διαδηλωτών

klimakosi-tis-entasis-sto-chongk-kongk-gia-proti-fora-kanonia-neroy-kai-sfaires-kata-ton-diadiloton-2334354

Με αντιασφυξιογόνες μάσκες για τα δακρυγόνα της αστυνομίας και κρατώντας ομπρέλες, χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησαν και σήμερα αντικυβερνητική πορεία διαμαρτυρίας υπό καταρρακτώδη βροχή

Η πορεία έγινε σε ήρεμο κλίμα ωστόσο βίαια επεισόδια ξέσπασαν όταν ριζοσπάστες διαδηλωτές έστησαν οδόφραγμα και πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ προς τους αστυνομικούς.

klimakosi-tis-entasis-sto-chongk-kongk-gia-proti-fora-kanonia-neroy-kai-sfaires-kata-ton-diadiloton0

Αφού πρώτα έριξε δακρυγόνα χωρίς να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού κατά των διαδηλωτών, ένα περιστατικό που σημειώνεται πρώτη φορά στην πρώην βρετανική αποικία από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, εδώ και τρεις μήνες.

klimakosi-tis-entasis-sto-chongk-kongk-gia-proti-fora-kanonia-neroy-kai-sfaires-kata-ton-diadiloton2

klimakosi-tis-entasis-sto-chongk-kongk-gia-proti-fora-kanonia-neroy-kai-sfaires-kata-ton-diadiloton4

Επίσης, αστυνομικός πυροβόλησε τουλάχιστον μια φορά με το πυροβόλο όπλο του – και πάλι είναι η πρώτη φορά που ένστολος άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, καθώς η κοινωνική αναταραχή κλιμακώνεται.

klimakosi-tis-entasis-sto-chongk-kongk-gia-proti-fora-kanonia-neroy-kai-sfaires-kata-ton-diadiloton6

Το ημιαυτόνομο έδαφος του Χονγκ Κονγκ, ένα από τα μεγάλα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα, μαστίζεται από τον Ιούνιο από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση του μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.

klimakosi-tis-entasis-sto-chongk-kongk-gia-proti-fora-kanonia-neroy-kai-sfaires-kata-ton-diadiloton8

Το κίνημα διαμαρτυρίας που γεννήθηκε από τη αντίθεση σε ένα σχέδιο νόμου, που πλέον δεν ισχύει και αφορούσε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, εξελίχθηκε σε μια γενικότερη εκστρατεία για περισσότερη δημοκρατία και προστασία των τοπικών ελευθεριών απέναντι στο Πεκίνο.

klimakosi-tis-entasis-sto-chongk-kongk-gia-proti-fora-kanonia-neroy-kai-sfaires-kata-ton-diadiloton10