Συγκατάθεση βουλευτών ζητεί ο Κόρμπιν

Συγκατάθεση βουλευτών ζητεί ο Κόρμπιν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη συγκατάθεση βουλευτών των Συντηρητικών και των Ελεύθερων Δημοκρατών που έχουν ψηφίσει εναντίον του σκληρού Brexit ζητεί ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να εμποδίσει την πορεία προς την άτακτη έξοδο με κοινοβουλευτικά μέσα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. θα κριθούν «στο νήμα», προοπτική την οποία η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θεωρεί υπερβολικά ριψοκίνδυνη.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που αποτελείται από βουλευτές διαφόρων κομμάτων, θα μπορέσει να λειτουργήσει συντεταγμένα, παρακάμπτοντας κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές αντιπάθειες, ή αν ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα κατορθώσει να επιβάλει τη δική του ερμηνεία για το δημοψήφισμα του 2016, σύμφωνα με την οποία Brexit σημαίνει έξοδο ακόμη και χωρίς συμφωνία.

Συγκατάθεση βουλευτών ζητεί ο Κόρμπιν-1

O επικεφαλής του κόμματος Brexit Νάιτζελ Φάρατζ ασκεί πολιτική πίεση στο Συντηρητικό Κόμμα.

Στους ώμους του Τζόνσον εναπέθεσε την ευθύνη για ένα πιθανό άτακτο Brexit ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι «η εξέλιξη αυτή δεν θα γίνει με πρωτοβουλία της Ε.Ε.». Η Βρετανία θα εξέλθει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, εκτός αν σημειωθεί μία από τις παρακάτω τρεις εξελίξεις: Πρώτον, το Κοινοβούλιο να υποχρεώσει την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση, μεταθέτοντας την ημερομηνία εξόδου, όπως ήδη μετατέθηκε η αρχική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου 2019. Δεύτερον, να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές πριν από τις 31 Οκτωβρίου και οι νικητές να μην είναι οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον. Τρίτον, η Βρετανία και η Ε.Ε. να καταλήξουν σε αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία.

Η Βρετανία έχει διατυπώσει προτάσεις για τη διευθέτηση του ακανθώδους ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων, οι οποίες όμως χαρακτηρίστηκαν χθες «ανεπαρκείς» από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή