ΚΟΣΜΟΣ

Συγκατάθεση βουλευτών ζητεί ο Κόρμπιν

sygkatathesi-voyleyton-zitei-o-kormpin-2334702

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη συγκατάθεση βουλευτών των Συντηρητικών και των Ελεύθερων Δημοκρατών που έχουν ψηφίσει εναντίον του σκληρού Brexit ζητεί ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να εμποδίσει την πορεία προς την άτακτη έξοδο με κοινοβουλευτικά μέσα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. θα κριθούν «στο νήμα», προοπτική την οποία η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θεωρεί υπερβολικά ριψοκίνδυνη.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που αποτελείται από βουλευτές διαφόρων κομμάτων, θα μπορέσει να λειτουργήσει συντεταγμένα, παρακάμπτοντας κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές αντιπάθειες, ή αν ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα κατορθώσει να επιβάλει τη δική του ερμηνεία για το δημοψήφισμα του 2016, σύμφωνα με την οποία Brexit σημαίνει έξοδο ακόμη και χωρίς συμφωνία.

sygkatathesi-voyleyton-zitei-o-kormpin0
O επικεφαλής του κόμματος Brexit Νάιτζελ Φάρατζ ασκεί πολιτική πίεση στο Συντηρητικό Κόμμα.

Στους ώμους του Τζόνσον εναπέθεσε την ευθύνη για ένα πιθανό άτακτο Brexit ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι «η εξέλιξη αυτή δεν θα γίνει με πρωτοβουλία της Ε.Ε.». Η Βρετανία θα εξέλθει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, εκτός αν σημειωθεί μία από τις παρακάτω τρεις εξελίξεις: Πρώτον, το Κοινοβούλιο να υποχρεώσει την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση, μεταθέτοντας την ημερομηνία εξόδου, όπως ήδη μετατέθηκε η αρχική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου 2019. Δεύτερον, να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές πριν από τις 31 Οκτωβρίου και οι νικητές να μην είναι οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον. Τρίτον, η Βρετανία και η Ε.Ε. να καταλήξουν σε αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία.

Η Βρετανία έχει διατυπώσει προτάσεις για τη διευθέτηση του ακανθώδους ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων, οι οποίες όμως χαρακτηρίστηκαν χθες «ανεπαρκείς» από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ.