ΚΟΣΜΟΣ

Οι σκληροπυρηνικοί φρενάρουν τον Ροχανί

oi-skliropyrinikoi-frenaroyn-ton-rochani-2334723

Σκληραίνει τη στάση του έναντι των ΗΠΑ ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, εξασθενίζοντας τις ελπίδες που είχε γεννήσει η μεσολαβητική πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν για συνάντηση του Ιρανού ηγέτη με τον Ντόναλντ Τραμπ. Στη διάρκεια ομιλίας του, που μεταδόθηκε από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τραμπ αν δεν έχουν αρθεί προηγουμένως όλες οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της χώρας του. «Η Ουάσιγκτον κρατάει το κλειδί για μια θετική αλλαγή, επομένως ας κάνει το πρώτο βήμα», δήλωσε ο Ροχανί, θέτοντας ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου «να άρουν οι ΗΠΑ όλες τις παράνομες, αδικαιολόγητες και άδικες κυρώσεις».

Σε μια υψηλού ρίσκου πρωτοβουλία του, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του G7 της Μπιαρίτζ. Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του. Αλλά και ο Ροχανί, στις πρώτες του δηλώσεις, τη Δευτέρα, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο τελικός λόγος για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα ανήκει στον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η χθεσινή στροφή του Ροχανί ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα εσωτερικών πιέσεων από τους πιο σκληροπυρηνικούς κύκλους του καθεστώτος. Η εφημερίδα «Τζαβάν», που ελέγχεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, κυκλοφόρησε χθες με πρωτοσέλιδο τίτλο «Κύριε Ροχανί, η ανάπτυξη της χώρας δεν θα έρθει από τη διπλωματία της φωτογραφίας». Σχολιάζοντας τη δυσμενή εξέλιξη, ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε χθες ότι η μεσολαβητική του προσπάθεια είναι «εύθραυστη», επέμεινε όμως να διακρίνει «ένα πιθανό μονοπάτι» για επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Μεσολαβητικό ρόλο εμφανίζεται πρόθυμη να αναλάβει και η Ιαπωνία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ζαρίφ, στη Γιοκοχάμα.