Φόβοι για νέα σύγκρουση στον Λίβανο

Φόβοι για νέα σύγκρουση στον Λίβανο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η ένταση στον Λίβανο, ύστερα από τις ισραηλινές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου εναντίον εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, τις πρώτες στη Χώρα των Κέδρων μετά τον πολύνεκρο πόλεμο του 2006. Σε αυτό το πλαίσιο όξυνσης των εντάσεων, ο στρατός του Λιβάνου άνοιξε χθες πυρ εναντίον τριών μη επανδρωμένων ισραηλινών αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από το νότιο τμήμα της χώρας. Η εκπρόσωπος των Ισραηλινών δυνάμεων, πάντως, δεν επιβεβαίωσε την είδηση, δηλώνοντας ότι «ελέγχονται οι αναφορές».

Την ίδια στιγμή, ο σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, Νο 2 στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η οργάνωσή του θα απαντήσει με «αιφνιδιαστικό» πλήγμα στο Ισραήλ, αποφεύγοντας να πει περισσότερα. Προσέθεσε, όμως, ότι η Χεζμπολάχ δεν επιδιώκει έναν καινούργιο ανοικτό πόλεμο με το Ισραήλ, ενδεχόμενο που έχει αποκλείσει και ο ηγέτης της σιιτικής, φιλοϊρανικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη των επιθέσεων που εκδηλώθηκαν μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά η εμπλοκή του θεωρείται κοινό μυστικό. Αξιωματούχος ασφαλείας που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας δήλωσε ότι στόχος της επίθεσης ήταν εγκαταστάσεις που φιλοξενούσαν πρόγραμμα κατασκευής πυραύλων υψηλής ακρίβειας.

Το τελευταίο διάστημα, το Ισραήλ έχει πλήξει φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές σε διάφορα σημεία της Μέσης Ανατολής, από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την εκστρατεία εναντίον του Ιράν και των συμμάχων του με την προεκλογική εκστρατεία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 17ης Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, δύο εκρήξεις σε φυλάκια της παλαιστινιακής αστυνομίας, στην πόλη της Γάζας, προκάλεσαν τον θάνατο τριών αστυνομικών και τον τραυματισμό δύο πολιτών, όπως ανακοίνωσε η ισλαμική οργάνωση Χαμάς, που διοικεί την περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη ή πληροφορία για τα συμβάντα, ενώ καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.