Διάσκεψη για τον Αμαζόνιο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάσκεψη κορυφής των κρατών της Λατινικής Αμερικής θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, ανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Στόχος της συνάντησης να συμφωνηθεί κοινή πολιτική αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών του Αμαζονίου. Ταυτόχρονα, ο Μπολσονάρο, για ακόμα μία φορά, χλεύασε την προσφορά οικονομικής βοήθειας από την ομάδα των Επτά (G7), ύψους 20 εκατ. δολαρίων. Είναι προφανές ότι ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας προσπαθεί να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με τα γειτονικά κράτη, και όχι με τα ευρωπαϊκά. Δεν είναι τυχαίο ότι δέχθηκε με ενθουσιασμό την προσφορά τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών από τη Χιλή, προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια πυρόσβεσης των πυρκαγιών που κατακαίνε το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο Μπολσονάρο ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη κορυφής των κρατών της Λατινικής Αμερικής, με την εξαίρεση της Βενεζουέλας, θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, όπως προαναφέρθηκε, στην πόλη Λετίτσια της Κολομβίας.

Ο πρόεδρος της Χιλής υποστήριξε πλήρως τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, επισημαίνοντας ότι η εθνική κυριαρχία των χωρών που μοιράζονται τον Αμαζόνιο πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Ο πρόεδρος Μπολσονάρο προσέθεσε ότι η εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας «δεν έχει τιμή, ούτε καν 20 τρισεκατομμύρια», σε μια σαφή αναφορά στην προσφορά των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοινώθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου (G7) που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Μπιαρίτζ της Γαλλίας.

Ο Μπολσονάρο απέρριψε μετά βδελυγμίας την οικονομική βοήθεια ως επαίσχυντη και ταπεινωτική απόπειρα «εξαγοράς της βραζιλιάνικης εθνικής κυριαρχίας». O Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τον Μπολσονάρο ότι είπε ψέματα για την κλιματική αλλαγή. Η σχέση του Βραζιλιάνου προέδρου, άλλωστε, στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής πάντα ήταν αμφιλεγόμεν.

Φυσικά, ο Μπολσονάρο δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη. «Η γαλλική κυβέρνηση με αποκάλεσε ψεύτη. Mόνον αν αναιρέσει τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον μου και εναντίον του λαού της Βραζιλίας, που δεν δέχεται τον περιορισμό της κυριαρχίας του στον Αμαζόνιο, θα μπορέσουμε να συνομιλήσουμε και πάλι», δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας. Eπίσης τόνισε ότι θα δεχθεί την οικονομική βοήθεια μόνο εφόσον έχει πλήρη έλεγχο των πόρων.

Την ίδια στιγμή, στο νοσοκομείο των ενόπλων δυνάμεων στην Μπραζίλια παραμένει ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες, που φαίνεται ότι συμμερίζεται τον σκεπτικισμό του Μπολσονάρο για τα θέματα περιβάλλοντος και ο οποίος υπήρξε ο βασικός υπερασπιστής της στάσης της βραζιλιάνικης κυβέρνησης στον Αμαζόνιο. Ο Σάλες εισήχθη την Τρίτη στο νοσοκομείο παραπονούμενος ότι δεν νιώθει καλά, αλλά υποβλήθηκε σε πλήθος εξετάσεων και, σύμφωνα με τους γιατρούς, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή