Ακύρωση αναμνηστικού για την Μπλάιτονβ

Ακύρωση αναμνηστικού για την Μπλάιτονβ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τέλος στα σχέδια έκδοσης αναμνηστικού νομίσματος προς τιμήν της δημοφιλούς συγγραφέως νεανικών βιβλίων Ινιντ Μπλάιτον έβαλε η Τράπεζα της Αγγλίας, μετά τη συζήτηση που ξέσπασε γύρω από τις απόψεις της Μπλάιτον, η οποία ήταν «ρατσίστρια, σεξίστρια και ομοφοβική». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail, μέλη φεμινιστικών σωματείων υποστήριξαν ότι η συγγραφέας των βιβλίων «Οι διάσημοι πέντε» ήταν «ρατσίστρια, σεξίστρια, ομοφοβική και μέτρια συγγραφέας».

Η Μπλάιτον πέθανε το 1968 αφήνοντας πίσω της μεικτή κληρονομιά. Παρά τις επικρίσεις για σεξισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία, η Μπλάιτον πέτυχε να συναρπάσει γενιές νεαρών αναγνωστών. Οι πωλήσεις των βιβλίων της σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια αντίτυπα. Η επιτυχία της Μπλάιτον οφείλεται στην ικανότητά της να επινοήσει έναν κόσμο, στον οποίο τα παιδιά διαλευκάνουν εγκλήματα χωρίς τη συμμετοχή ενηλίκων. Από την άλλη, η συγγραφέας ενίσχυσε τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές, στις οποίες ο πατέρας έπαιρνε τις αποφάσεις, η μητέρα ετοίμαζε στωικά το τσάι και το αγοροκόριτσο της οικογένειας όφειλε να συνειδητοποιήσει ότι ουδέποτε θα γινόταν τόσο καλή όσο ένα «αληθινό αγόρι».

Ακόμη και το 1960, ο εκδοτικός οίκος Macmillan αρνήθηκε χειρόγραφό της, θεωρώντας πως η εμμονή της να παρουσιάζει τους εγκληματίες ως ξένους δεν ήταν σύμφωνη με τα φιλελεύθερα ήθη της εποχής. Το φαινόμενο, όμως, είναι κοινό στον χώρο των παιδικών εκδόσεων στη Βρετανία. Μόλις 1% των παιδικών βιβλίων που εκδίδονται στις ημέρες μας στη Βρετανία έχουν ήρωες μαύρους ή μέλη μειονοτήτων, ενώ ένα ποσοστό 32% των παιδιών σχολικής ηλικίας ανήκει στις κατηγορίες αυτές.

Ο καλύτερος τρόπος αλλαγής του περιεχομένου των παιδικών βιβλίων είναι η κριτική προσέγγιση των «κλασικών» του είδους. Η νοσταλγία που μας προκαλεί η ανάγνωση των περιπετειών των διάσημων πέντε δεν πρέπει να αποκρύπτει το γεγονός ότι η δημιουργός τους επιδίωξε συνειδητά να διατηρήσει παρωχημένα στερεότυπα του 19ου αιώνα, όπως ο ρόλος των κοριτσιών και η ιεραρχία της οικογένειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή