Τσαβούσογλου: Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται προς τον Λίβανο

Τσαβούσογλου: Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται προς τον Λίβανο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya κατευθύνεται προς τον Λίβανο και όχι προς την Τουρκία, διαψεύδοντας δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται στοιχεία του ιστότοπου Marine Traffic που έδειχναν ότι το δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται προς το νοτιοανατολικό λιμάνι της Τουρκίας Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα).

«Αυτό το δεξαμενόπλοιο δεν κατευθύνεται προς το Ισκεντερούν, αυτό το δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται προς τον Λίβανο», απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών όταν ερωτήθηκε σχετικά, ωστόσο, δεν απάντησε εάν ο Λίβανος είναι ο τελικός του προορισμός. «Εξακολουθούμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από το Ιράν, αλλά δεν αγοράζουμε πετρέλαιο», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα «παρακολουθεί πολύ στενά» το πλοίο.

Από την πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου δήλωσε ότι δεν έχουν λάβει γνώση για την ακριβή κατεύθυνση του δεξαμενόπλοιου. «Δεν έχουμε ενημερωθεί για το προς τα που κατευθύνεται το Adrian Darya», είπε ο Αλί Χασάν Καλίλ. 

Το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, φέρεται ότι άλλαξε σήμερα εκ νέου πορεία με κατεύθυνση προς το Ισκεντερούν, 200 περίπου χιλιόμετρα βόρεια του διυλιστηρίου Μπάνιας στη Συρία, από όπου φέρεται να ξεκίνησε το ταξίδι του.

Τσαβούσογλου: Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται προς τον Λίβανο-1

Πρόκειται για την τρίτη φορά που το Adrian Darya αλλάζει προορισμό σε διάστημα 10 ημερών. Το δεξαμενόπλοιο, που μεταφέρει περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, είχε κατασχεθεί στα ανοικτά του Γιβραλτάρ με την κατηγορία ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Απελευθερώθηκε στα μέσα Αυγούστου, έπειτα από αντιπαράθεση που διήρκεσε πέντε εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την εκ νέου κατάσχεση του τάνκερ με την αιτιολογία ότι συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Εξάλλου η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής να μην του παράσχουν βοήθεια.

Τσαβούσογλου: Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται προς τον Λίβανο-2

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη έχει πουλήσει το πετρέλαιο που μεταφέρει το Adrian Darya 1 και ότι ο ιδιοκτήτης του πετρελαίου, την ταυτότητα του οποίου δεν αποκάλυψε, θα αποφασίσει τον προορισμό του τάνκερ.

Το πλοίο είχε ορίσει προορισμό του αρχικά την Καλαμάτα, όμως το Σάββατο ανέφερε ότι κατευθύνεται στο λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, όπου επρόκειτο να καταπλεύσει στις 31 Αυγούστου.

Χθες Πέμπτη άλλαξε ξαφνικά πορεία κάνοντας σχεδόν στροφή 180 μοιρών και απομακρύνθηκε από τις τουρκικές ακτές. Σήμερα το πρωί την ώρα που βρισκόταν δυτικά της Κύπρου έκανε ξανά αναστροφή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή