Στη Νέα Υόρκη η Γκρέτα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ολα αυτά είναι συγκλονιστικά, το έδαφος κουνιέται ακόμη κάτω από τα πόδια μου». Η 16χρονη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ πάτησε χθες το πόδι της στο νότιο Μανχάταν, ύστερα από 14 ημέρες ταξιδιού από το λιμάνι Πλίμουθ της Βρετανίας με το αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό «Malizia II», υπό τις επευφημίες εκατοντάδων ανθρώπων που συμμερίζονται την αγωνία της για την κλιματική αλλαγή.

Η Τούνμπερκ ευχαρίστησε όσους δίνουν έναν αγώνα «που δεν έχει σύνορα», επισημαίνοντας ότι η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το ταξίδι της Τούνμπεργκ με το μοναδικό αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό στον κόσμο που δεν καίει καθόλου ορυκτά καύσιμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα, τα φώτα της οποίας η ίδια επιδιώκει να στρέψει στις δύο κρίσιμες διεθνείς συνόδους για την κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και για τη σύνοδο COP 25, για το ίδιο θέμα, τον Δεκέμβριο, στο Σαντιάγο της Χιλής. «Οι δύο σύνοδοι πρέπει να γίνουν σημεία καμπής. Εγώ και οι υπόλοιποι ακτιβιστές θα κάνουμε τα πάντα για να στρέψουν οι ηγέτες το βλέμμα τους σε αυτές», είπε.

Στη Νέα Υόρκη η Γκρέτα-1

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ με φόντο τους ουρανοξύστες του Μανχάταν. Ο σκίπερ του «Malizia II» Μπόρις Χέρμαν, αλλά και ο πατέρας της, Σβάντε Τούνμπεργκ, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι με την ψυχραιμία της, καθώς το σκάφος έσκιζε τα κύματα του Ατλαντικού με ταχύτητες που έφθαναν τους 30 κόμβους.

Πριν από όλα αυτά, η Τούνμπεργκ θα βρεθεί αύριο στην κορυφή της εβδομαδιαίας διαδήλωσης της Παρασκευής μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες που ξεκίνησε η νεαρή ακτιβίστρια συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο, ενώ την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί παγκόσμια ημέρα δράσης.

«Είναι τρελό ότι χρειάζεται να διασχίσει ένα 16χρονο κορίτσι τον Ατλαντικό για να επιστήσει την προσοχή στην κλιματική αλλαγή. Φυσικά, σκοπός δεν είναι να το κάνουν όλοι αυτό», είπε η Τούνμπεργκ. Το «Malizia II» φορτίζει τις μπαταρίες του με φωτοβολταϊκά και υδατοστρόβιλους, ενώ ο σκίπερ Μπόρις Χέρμαν δήλωσε ότι η επίδραση του ακτιβισμού της Γκρέτα παρέσυρε και το πλήρωμα. «Αν με ρωτούσατε πριν από δύο χρόνια “θα κάνατε ένα ταξίδι για πολιτικούς λόγους, για να ζητήσετε την προστασία του κλίματος;”, θα έλεγα “όχι, είμαστε επαγγελματίες ιστιοπλόοι”. Η Γκρέτα είναι απίστευτος καταλύτης». Ο Χέρμαν, αλλά και ο πατέρας της, Σβάντε Τούνμπεργκ, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι με την ψυχραιμία της 16χρονης στις δύσκολες συνθήκες του ταξιδιού, καθώς το σκάφος έσχιζε τα κύματα με ταχύτητες που έφθαναν τους 30 κόμβους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή