Βρετανία: «Ισχυρές φήμες» για προκήρυξη εκλογών αυτή την εβδομάδα

Βρετανία: «Ισχυρές φήμες» για προκήρυξη εκλογών αυτή την εβδομάδα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει συγκαλέσει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο και είναι πιθανόν να ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν για την προκήρυξη εκλογών, εάν ψηφίσουν κατά της κυβέρνησής του για το Brexit, σύμφωνα με την πολιτική ρεπόρτερ του BBC Laura Kuenssberg.

«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα τώρα ο Τζόνσον να υποβάλει ψήφισμα ζητώντας από τους βουλευτές να ψηφίσουν για εκλογές αυτήν την εβδομάδα». «Αυτό θα συμβεί εάν οι αντικυβερνητικοί ψηφίσουν τον νόμο-όχι φυσικά αν χάσουν την ψηφοφορία!».

Παράλληλα, η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian Jessica Elgot έκανε λόγο για «πολύ ισχυρές φήμες» ότι εκλογές θα προκηρυχθούν αυτήν την εβδομάδα για να διεξαχθούν πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου.

«Πολύ ισχυρές φήμες στο Ουέστμινστερ σήμερα ότι εκλογές θα προκηρυχθούν αυτήν την εβδομάδα – με προφορική δέσμευση διεξαγωγής τους πριν από την 31η Οκτωβρίου», έγραψε στο Twitter.

Αμέσως μετά την συνάντηση με τους υπουργούς, ο Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει σε προγραμματισμένη συγκέντρωση με τους βουλευτές του κόμματος, στην Ντάουνιγκ Στριτ.

Σύμφωνα με πηγές της Ντάουνιγκ Στριτ, οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν γύρω από την απάντηση της κυβέρνησης στην περίπτωση που οι βουλευτές επιχειρήσουν να αναλάβουν τον έλεγχο της ατζέντας από την κυβέρνηση για να προωθήσουν την νομοθετική τους πρωτοβουλία, ενώ μία πιθανή τέτοια εξέλιξη αύριο θα θεωρηθεί ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει μία συμφωνία με την ΕΕ.

Στο ενδεχόμενο που ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, δεχτεί την πρωτοβουλία των αντι-Brexiteers για άμεση συζήτηση στη Βουλή αύριο, θα επιχειρηθεί η ανάληψη του ελέγχου της ατζέντας του Κοινοβουλίου την Τετάρτη από την αντιπολίτευση, προκειμένου να εγκριθεί νομοσχέδιο που θα εμποδίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή θα ζητά από τον πρωθυπουργό να αιτηθεί μία παράταση των διαπραγματεύσεων πέρα από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Πηγές των Συντηρητικών δεν αποκλείουν μία πρόταση την Πέμπτη από την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές, η έγκριση της οποίας απαιτεί την υποστήριξη των δύο τρίτων της Βουλής, και σε μία τέτοια πρόκληση αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που αναμένεται να τηρήσει το κόμμα των Εργατικών.

Τόνι Μπλέρ: εκλογική παγίδα στο Εργατικό Κόμμα στήνει ο Τζόνσον 

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Τόνι Μπλερ απευθύνει προειδοποίηση λέγοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον στήνει μία προφανή εκλογική παγίδα στο Εργατικό Κόμμα, την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αποφύγει.

«Ο Μπόρις Τζόνσον γνωρίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία ως πρόταση από μόνο του μπορεί να αποτύχει, αλλά εάν την αναμείξει με το ζήτημα Κόρμπιν στις εκλογές, θα μπορούσε να επιτύχει, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία αντιτίθεται σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, διότι ορισμένοι μπορεί να φοβούνται περισσότερο μία πρωθυπουργία Κόρμπιν», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ.

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος «πρέπει να δει σε μία εκλογική αναμέτρηση πριν από το Brexit την προφανή παγίδα που αυτή αποτελεί», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή