Σύλληψη Ρώσου στο Βερολίνο για τη δολοφονία Γεωργιανού

Σύλληψη Ρώσου στο Βερολίνο για τη δολοφονία Γεωργιανού

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη σύλληψη Ρώσου πολίτη ως υπόπτου για τη δολοφονία Γεωργιανού στο Βερολίνο, αλλά απέφυγε να σχολιάσει δημοσιεύματα που τον έφεραν να εκτέλεσε το θύμα κατ’ εντολήν των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε: «Να είστε βέβαιος ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται ζωηρά για την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος».

Τον περασμένο μήνα, ο Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι εκτελέστηκε μέρα μεσημέρι στο κέντρο του Βερολίνου, καθώς πήγαινε σε τοπικό τζαμί για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Ο εκτελεστής, που επέβαινε σε ποδήλατο, τον πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι χρησιμοποιώντας καραμπίνα με σιγαστήρα. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν ως ύποπτο έναν 48χρονο Ρώσο, τον οποίο ταυτοποίησαν ως Βαντίμ Σ., χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Το περιοδικό Der Spiegel και ο ιστότοπος Bellingcat ανέφεραν ότι το διαβατήριο του υπόπτου προδιαθέτει για σχέσεις του με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στο συμβάν. Ο Χανγκοσβίλι είχε πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας προ εικοσαετίας, στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας. Επιβίωσε μετά δύο απόπειρες κατά της ζωής του στη Γεωργία και αναζήτησε ασφάλεια στη Γερμανία. Η ρωσική κυβέρνηση νομιμοποίησε τη δολοφονία ατόμων που χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες και απειλή για το κράτος στο εξωτερικό, το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή