Με μποϊκοτάζ άνοιξαν σχολεία και ΑΕΙ στο Χονγκ Κονγκ

Με μποϊκοτάζ άνοιξαν σχολεία και ΑΕΙ στο Χονγκ Κονγκ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές στο Χονγκ Κονγκ προχώρησαν χθες σε μποϊκοτάζ της πρώτης ημέρας μαθημάτων και παραδόσεων, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους με το αντικυβερνητικό κίνημα που έχει βυθίσει σε πολύμηνη κρίση την υπό κινεζικό έλεγχο πόλη. Οι χθεσινές κινητοποιήσεις ακολούθησαν τις βιαιότερες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο οι ακτιβιστές έστησαν οδοφράγματα και εκτόξευσαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Μαθητές λυκείων σχημάτισαν από το πρωί ανθρώπινες αλυσίδες και διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την κίνηση των συρμών του μετρό, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος για τη δημοκρατία. Η πρώην βρετανική αποικία γνωρίζει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση μετά την επιστροφή της στην κινεζική κυριαρχία, το 1997, με καθημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αυξανόμενη ανάμειξη της Κίνας στις εσωτερικές υποθέσεις της ημιαυτόνομης περιοχής.

Το Πεκίνο έχει πληθύνει τις ενέργειες εκφοβισμού, με πολεμικές ασκήσεις στα σύνορα και άσκηση πιέσεων επί των επιχειρήσεων του Χονγκ Κονγκ. «Το τέλος είναι κοντά» για τις κινητοποιήσεις, προειδοποίησε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σε κύριο άρθρο του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ωστόσο, η απειλητική προειδοποίηση δεν εμπόδισε το πρωί της Δευτέρας τους διαδηλωτές, ντυμένους στα μαύρα –το συμβολικό χρώμα του κινήματος–, να βάλουν και πάλι στόχο το μετρό, εμποδίζοντας το κλείσιμο των θυρών των συρμών σε ορισμένους σταθμούς.

Ορισμένοι από τους μαθητές που σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες μπροστά από τα σχολεία τους φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, κράνη και προστατευτικά γυαλιά, όπως κάνουν οι διαδηλωτές για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα, ενώ πολλοί εγκατέλειψαν τις τάξεις τους για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ. «Το Χονγκ Κονγκ είναι το σπίτι μας. Είμαστε το μέλλον της πόλης και πρέπει να αναλάβουμε ευθύνες για να τη σώσουμε», δήλωσε μια 17χρονη μαθήτρια. Το κίνημα ξεκίνησε τον Ιούνιο από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά νομοσχεδίου που επέτρεπε την έκδοση πολιτών του Χονγκ Κονγκ προς την Κίνα. Εκτοτε διευρύνθηκε, καταγγέλλοντας την περιστολή των ελευθεριών και την αυξανόμενη ανάμειξη του Πεκίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή