ΚΟΣΜΟΣ

Σαν Φρανσίσκο: «Eγχώρια τρομοκρατική οργάνωση» το ΝRA, ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής

san-fransisko-egchoria-tromokratiki-organosi-to-nra-ischyro-lompi-yper-tis-oplokatochis-2335916

Οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο χαρακτήρισαν επισήμως το ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ National Rifle Assosiation (NRA) «εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση».

Η απόφαση για την καταδίκη της ένωσης, όπως μεταδίδει το BBC, εγκρίθηκε ομόφωνα χθες Τρίτη από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο και έπεται της επίθεσης νεαρού ενόπλου τον Ιούλιο σε έκθεση τροφίμων στο Γκίλροϊ της Καλιφόρνια, κατά την οποία σκότωσε τρία άτομα προτού αυτοκτονήσει.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν συχνά το ισχυρό λόμπι NRA ότι η ρητορική του πυροδοτεί τις μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ.

Στην απόφαση αυτή του Εποπτικού Συμβουλίου του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ «μαστίζονται από μια επιδημία βίας των όπλων» και κατηγορείται η NRA ότι χρησιμοποιεί «τον σημαντικό πλούτο και την δύναμή της ως οργάνωση για να προωθεί την οπλοκατοχή και να υποκινεί τους κατόχους όπλων σε πράξεις βίας».

«Όλες οι χώρες έχουν βίαιους και απεχθείς ανθρώπους, αλλά μόνον στην Αμερική τους προσφέρουμε εύκολη πρόσβαση σε όπλα εφόδου και σε γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην επιρροή της National Rifle Assosiation», προστίθεται στο κείμενο.

Παράλληλα, καλείται η πόλη και η κομητεία να επανεξετάσουν τη σχέση τους με εταιρείες που συνεργάζονται με την NRA.

Η NRA αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την απόφαση «γελοίο κόλπο» που έχει στόχο «να αποσπάσει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σαν Φρανσίσκο, όπως το ανεξέλεγκτο πρόβλημα με τους άστεγους, η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και το πολύ υψηλό ποσοστό μικροαδικημάτων, για να αναφέρουμε μόνο μερικά».

Εντονη κριτική δέχθηκε η απόφαση και από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι αντιτίθενται στις περισσότερες προσπάθειες περιορισμού της κατοχής όπλων από ιδιώτες και διαφωνούν με πολλές από τις πολιτικές που υιοθετεί μια από τις πιο φιλελεύθερες πόλεις στις ΗΠΑ.