Βρετανία: Παραίτηση Τζόνσον λόγω Τζόνσον

Βρετανία: Παραίτηση Τζόνσον λόγω Τζόνσον

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Τζο Τζόνσον, ο 47χρονος αδελφός του Βρετανού πρωθυπουργού, παραιτήθηκε χθες από την κυβέρνηση και τη Βουλή της Βρετανίας, σε μια ακόμα ηχηρή απόρριψη της πολιτικής του Μπόρις Τζόνσον. Μετά την ήττα σε τρεις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, την απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τη διαγραφή επιφανών στελεχών του κόμματος, ο 55χρονος Μπόρις Τζόνσον έχασε χθες τη στήριξη του ίδιου του αδελφού του.

Ο Τζο Τζόνσον, υφυπουργός Eρευνας και Καινοτομίας μέχρι χθες, εγκατέλειψε κυβερνητικό αξίωμα και βουλευτική έδρα λόγω διαφωνιών με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στο θέμα του Brexit. «Τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκα διχασμένος ανάμεσα στην αφοσίωσή μου στην οικογένεια και στο εθνικό συμφέρον. Η διάσταση είναι αγεφύρωτη και ήρθε η ώρα να αναλάβουν άλλοι τους δικούς μου ρόλους», έγραψε ο Τζο Τζόνσον.

Ο Τζο, όπως και η αδελφή του πρωθυπουργού Ρέιτσελ και ο πατέρας τους, Στάνλεϊ, είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Οι διαφωνίες ήταν υπαρκτές από τη χρονιά του δημοψηφίσματος, το 2016, αλλά γίνονται εκρηκτικές όσο ο Μπόρις φέρνει τη Βρετανία πιο κοντά στην άτακτη έξοδο. Μιλώντας στην εφημερίδα Sun, η Ρέιτσελ υποστήριξε ότι οι οικογενειακές συζητήσεις γύρω από το Brexit «μοιάζουν πια με τον ISIS σε οξύτητα και βλακεία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπόρις είχε παρακαλέσει τον Τζο να μην παραιτηθεί ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την παραίτησή του, αλλά δεν εισακούστηκε. «Ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός και ως αδελφός, κατανοεί ότι αυτή δεν πρέπει να ήταν μια εύκολη απόφαση για τον Τζο», ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, επαινώντας τον Τζο ως «λαμπρό και ταλαντούχο υφυπουργό και φανταστικό βουλευτή». Πριν μπει στην κυβέρνηση του αδελφού του, ο Τζο Τζόνσον διετέλεσε υφυπουργός, το 2015-2018, και βουλευτής από το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή