Ενισχυμένος ο «Ντόριαν» στη Ν. Καρολίνα

Ενισχυμένος ο «Ντόριαν» στη Ν. Καρολίνα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΣΑΟΥ. Αναβαθμισμένος σε τυφώνα κατηγορίας 3 κατευθυνόταν αργά χθες το βράδυ στην αμερικανική ενδοχώρα και την πολιτεία της Νότιας Καρολίνας ο «Ντόριαν», μετά το σαρωτικό πέρασμά του από τις Μπαχάμες. Oι δρόμοι της πόλης Τσάρλστον είχαν ήδη πλημμυρίσει και δεκάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα στην Τζόρτζια, τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα. Τουλάχιστον 20 νεκροί και 70.000 άνθρωποι σε ανθρωπιστική κρίση είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της θεομηνίας.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες και τα βίντεο από αέρος αποτύπωσαν την καταστροφή στις νήσους Αμπάκο, όπου λιμάνια, καταστήματα, ένα νοσοκομείο και αεροδιάδρομοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Πρόκειται για έναν από τους πλέον ισχυρούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Καραϊβική, καθώς, όταν έπληξε τις Μπαχάμες, ανήκε στην κατηγορία 5. «Στο νησί μου, το Αμπάκο, όλα έχουν χαθεί. Ούτε τράπεζες ούτε μαγαζιά, τίποτα», δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία ο Ρέιμοντ Α. Κινγκ, κάτοικος του λιμανιού Μαρς, αναζητώντας τα υπάρχοντά του μέσα στα συντρίμμια του σπιτιού του. Οι άνεμοι ξερίζωσαν τη στέγη και ερείπια είχαν σκορπιστεί παντού. «Ολα χάθηκαν, μόνο πτώματα», ανέφερε.

Οι τηλεφωνικές γραμμές είχαν διακοπεί σε πολλές περιοχές και οι ντόπιοι πόσταραν λίστες αγνοουμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να παραδεχθεί ότι έσφαλε αρχικά, όταν προέβλεψε ότι ο «Ντόριαν» θα πλήξει την Αλαμπάμα. Ετσι, προχθές παρουσίασε έναν πλαστό χάρτη, που υποτίθεται πως είχε εκδοθεί από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων και εμφάνιζε την πολιτεία της Αλαμπάμας να βρίσκεται στην πορεία του τυφώνα. Αυτό όμως αποτελεί παραποίηση της αλήθειας, αφού το αρμόδιο κέντρο ουδέποτε προέβλεψε ότι θα επηρεαστεί η Αλαμπάμα από τη θεομηνία. Οταν ρωτήθηκε για τον χάρτη, σε άλλη εκδήλωση, ο Τραμπ είπε ότι δεν γνωρίζει αν η περιοχή είχε διευρυνθεί. Επέμεινε, ωστόσο, ότι η Αλαμπάμα είχε συμπεριληφθεί στις αρχικές μετεωρολογικές προβλέψεις και είπε στους δημοσιογράφους ότι η πιθανότητα να πληγεί η πολιτεία ήταν 95%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή