ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελισάβετ επικύρωσε τον νόμο κατά του Brexit χωρίς συμφωνία – Υποχρεωμένος να ζητήσει παράταση ο Τζόνσον

Η Ελισάβετ επικύρωσε τον νόμο κατά του Brexit χωρίς συμφωνία – Υποχρεωμένος να ζητήσει παράταση ο Τζόνσον

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε σήμερα την πρώτη έγκριση – τη λεγόμενη Βασιλική Επικύρωση – στο νομοσχέδιο που αποτρέπει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων.

Όπως δήλωσε, το νομοσχέδιο που ενέκρινε η βρετανική βουλή έγινε νόμος.  Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι πλέον  υποχρεωμένος να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος ο Τζόνσον, ωστόσο, έχει πει ότι «προτιμά να βρεθεί νεκρός στο χαντάκι» παρά να αναβάλει την ημερομηνία του Brexit, το οποίο έχει δεσμευθεί να φέρει εις πέρας έως τις 31 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν και σε σημερινή τους συνάντηση να μην στηρίξουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν η κυβέρνηση συμμορφωθεί με το νόμο που αποκλείει την έξοδο της χώρας χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου θα ανασταλεί σήμερα από τη λήξη των εργασιών και για πέντε εβδομάδες έως τις 14 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Τι ορίζει το νομοσχέδιο

– Ορίζει ότι έως τις 19 Οκτωβρίου η κυβέρνηση πρέπει να έχει ικανοποιήσει μια από τις δύο αυτές προϋποθέσεις:

1) Να πετύχει μια συμφωνία με την ΕΕ, η οποία στη συνέχεια να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο

2) Να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για αποχώρηση χωρίς συμφωνία

– Εάν τίποτα από αυτά τα δύο δεν συμβεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η μορφή και η ακριβής διατύπωση της επιστολής.

– Εάν η ΕΕ συμφωνήσει σε παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου, ο Τζόσον πρέπει να αποδεχθεί άμεσα την παράταση.

– Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει παράταση έως μια διαφορετική ημερομηνία, τότε ο Τζόνσον πρέπει να αποδεχθεί αυτή την παράταση εντός δύο ημερών, εκτός κι αν την απορρίψει το Κοινοβούλιο.

– Εάν ικανοποιηθεί κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις μετά την αποστολή της επιστολής, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποσύρει ή να τροποποιήσει την επιστολή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ