Γαλλία: Συν 1.500 θάνατοι λόγω καύσωνα

Γαλλία: Συν 1.500 θάνατοι λόγω καύσωνα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τον θάνατο 1.500 επιπλέον πολιτών προκάλεσαν τα δύο κύματα καύσωνα που έπληξαν φέτος το καλοκαίρι τη Γαλλία, ενώ η υπουργός Υγείας, Ανιές Μπουζέν, επισήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών υπήρξε δέκα φορές μικρότερος από εκείνον του καύσωνα του 2003.

Τα δύο «επεισόδια καύσωνα» του περασμένου Ιουνίου και Ιουλίου προκάλεσαν τον θάνατο 1.500 ανθρώπων επιπλέον, σε σχέση με τον μέσο όρο των δύο προηγούμενων ετών. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «1.435 επιπλέον θάνατοι, 567 κατά το πρώτο κύμα καύσωνα και 868 κατά το δεύτερο, αύξησαν τη θνησιμότητα κατά 9,1% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες των τελευταίων δύο ετών, με κανονικές θερμοκρασίες». Στα τέλη Ιουλίου, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, όπως στο Παρίσι, όπου καταγράφηκε θερμοκρασία 42,6 βαθμών.

«Ο καύσωνας του 2003 διήρκεσε 20 συνεχόμενες ημέρες. Οι καύσωνες του 2019 είχαν διάρκεια 19 ημερών, αλλά με διαλείμματα. Ο δεύτερος καύσωνας είχε καλύψει σχεδόν όλη τη χώρα, με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες», είπε η κ. Μπουζέν μιλώντας χθες στην εκπομπή «Question Politique» του ραδιοφώνου της France Inter. «Παρά τις δύσκολες συνθήκες, πετύχαμε, χάρη στην πρόληψη και σε μηνύματα μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, να περιορίσουμε δραστικά τη θνησιμότητα σε σχέση με τα ποσοστά του 2003», κατέληξε η υπουργός Υγείας.

Η κ. Μπουζέν επαίνεσε το έργο του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Η προληπτική κινητοποίηση των υπηρεσιών επέτρεψε την ορθολογική χρήση των υπηρεσιών υγείας, με την αύξηση των εισαγωγών στα επείγοντα να μην ξεπερνά το 3% σε σχέση με πέρυσι. «Οι 1.500 επιπλέον θάνατοι αφορούν στην πλειονότητά τους άτομα άνω των 75 ετών, αλλά και μεσήλικες και νέους που επηρεάστηκαν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Περίπου δέκα θάνατοι σημειώθηκαν σε χώρους εργασίας. Επρόκειτο για άνδρες που εργάζονταν σε εξωτερικούς χώρους», είπε η υπουργός.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, όμως, η Ενωση Διευθυντών Υπηρεσιών Ηλικιωμένων (AD-PA), υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των νεκρών παραμένει «ανεπίτρεπτος», παρά τις «χρήσιμες» πρωτοβουλίες που ανέλαβαν το υπουργείο Υγείας και οι δημοτικές αρχές πολλών πόλεων της χώρας. «Η κυβέρνηση οφείλει να πάει πιο μακριά και να θέσει σε λειτουργία υπηρεσίες που θα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στους ηλικιωμένους πολίτες», αναφέρει ανακοίνωση της AD-PA.

Η Γαλλία κατέρριψε φέτος κάθε προηγούμενο ρεκόρ ζέστης, με 46 βαθμούς Κελσίου να καταγράφονται στον νομό του Ερό στις 28 Ιουνίου. Ο πιο φονικός καύσωνας στη χώρα παραμένει, πάντως, αυτός του 2003. Κατά τη διάρκεια του θερμού εκείνου καλοκαιριού, οι νεκροί από τον καύσωνα είχαν φθάσει τους 19.490 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με κρατική μελέτη που είχε δημοσιοποιηθεί το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή