Αντιπαραθέσεις Μπλερ – Ασαντ για τον πόλεμο

Αντιπαραθέσεις Μπλερ – Ασαντ για τον πόλεμο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Αρκετά σημεία συμφωνίας, αλλά και αντιπαραθέσεις, ειδικά ως προν τον ορισμό της τρομοκρατίας, προέκυψαν κατά τη χθεσινή πρώτη -και γι’ αυτό ιστορική- επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στη Συρία κι ενώ ο Βρετανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μπεν Μπραντσόου, υπογράμμιζε με έμφαση ότι η Συρία και το Ιράν μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Κατά τη συνάντησή του με τον Σύριο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, ο Μπλερ εξασφάλισε τη συναίνεση της Δαμασκού στην ανάληψη διεθνούς δράσης κατά της τρομοκρατίας, με τη διευκρίνιση ότι η καταπολέμηση του φαινομένου δεν θα πρέπει να αποτελεί έργο μόνο μιας χώρας. Ωστόσο σημαντικές διαφορές διαπιστώθηκαν στην ερμηνεία του όρου τρομοκρατία, καθώς η Συρία επιμένει να υποστηρίζει τις αντιεβραϊκές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Η ισραηλινή τρομοκρατία

Ο Ασαντ εξήγησε ότι η χώρα του αποδέχεται την ύπαρξη διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά και τον όρο «ισραηλινή τρομοκρατία» με θύματα τους Παλαιστίνιους. Ο Σύριος ηγέτης επέκρινε εξάλλου τον ρόλο της Ουάσιγκτον και τη στρατηγική της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. «Ο πόλεμος προϋποθέτει διεθνή δράση, δεν εναπόκειται σε μια χώρα να ηγηθεί της εκστρατείας», επισήμανε και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «ο πόλεμος δεν καταπολεμά την τρομοκρατία». «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη δολοφονία εκατοντάδων αθώων πολιτών κάθε μέρα», υπογράμμισε. «Στο ζήτημα της τρομοκρατίας κάνουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα στην τρομοκρατία και την αντίσταση», συμπλήρωσε, εμμένοντας στην αντιδιαστολή του Ισλάμ και της τρομοκρατίας. «Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ αρχάς έναν συνολικό ορισμό του φαινομένου, για να επιλυθεί το πρόβλημα από τις ρίζες του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ασαντ.

Βρετανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι η Δαμασκός θα εμφανιζόταν πιο ευέλικτη στο ζήτημα της υποστήριξης σκληροπυρηνικών παλαιστινιακών οργανώσεων και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ. Αλλά ο Σύριος ηγέτης συνέκρινε τον αγώνα κατά της ισραηλινής κατοχής με τη γαλλική αντίσταση εναντίον των Γερμανών στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Η αντίσταση για την απελευθέρωση εδαφών είναι ένα διεθνές δικαίωμα, που ουδείς μπορεί να αρνηθεί», δήλωσε.

Ειρήνευση στη Μ. Ανατολή

Από την πλευρά του ο Μπλερ, ο οποίος επρόκειτο χθες το βράδυ να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια στην Ιορδανία, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος της στον τερματισμό της τρομοκρατίας και στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Αφού επανέλαβε την υποστήριξή του προς την ίδρυση παλαιστιανιακού κράτους, κάλεσε τη Συρία να ασκήσει την επιρροή της για να περιορίσει τη δράση ακραίων Παλαιστινίων και να διασφαλίσει μια περίοδο ηρεμίας. Παράλληλα ζήτησε την επανάληψη των συροϊσραηλινών συνομιλιών για την επιστροφή των Υψιπέδων του Γκολάν. Τις προσεχείς μέρες και στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφές με Ισραηλινούς αξιωματούχους και μέλη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή