ΚΟΣΜΟΣ

Sabah: Στο «φως» ηχητικά ντοκουμέντα από τις τελευταίες στιγμές του Τζαμάλ Κασόγκι

Sabah: Στο «φως» ηχητικά ντοκουμέντα από τις τελευταίες στιγμές του Τζαμάλ Κασόγκι

Ηχογραφήσεις της τελευταίας  συνομιλίας μεταξύ των δολοφόνων του Τζαμάλ Κασόγκι και του δημοσιογράφου, λίγα λεπτά πριν τον σκοτώσουν και τον τεμαχίσουν μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο  του 2018,  φέρνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά  η τουρκική ημερήσια εφημερίδα Daily Sabah.

Σε αυτές ακούγονται τα τελευταία λόγια του θύματος και η αγωνία του «να μην του κλείσουν το στόμα γιατί έχει άσθμα», μέχρι ο ήχος από τον τροχό που χρησιμοποίησε ο Σαουδάραβας ιατροδικαστής Σαλάχ Μοχάμεντ αλ Τουμπαίγκι, για να  διαμελίσει το πτώμα του Κασόγκι ώστε να χωρέσει στη συνέχεια στις βαλίτσες, με τις οποίες έβγαλαν την σορό από το κτίριο και την εξαφάνισαν.

Δείτε σχετικά: Βίντεο ντοκουμέντο: Άνδρας μεταφέρει βαλίτσα με τα λείψανα του Κασόγκι

Λίγο πριν φτάσει ο Κασόγκι στο προξενείο, ο αλ Τουμπαίγκι ακούγεται μάλιστα να καθησυχάζει έναν συνεργάτη του, λέγοντας ότι «τεμαχίζει πολύ καλά».

Μάλιστα, ο δεύτερος Σαουδάραβας της συνομιλίας  χαρακτηρίζει τον δημοσιογράφο ως «ζώο που θα θυσιαστεί».

Στην ηχογράφηση, οι δράστες αρχικά παραπλανούν το Κασόγκι μέχρι να τον πάνε σε ένα από τα δωμάτια στα ενδότερα του κτιρίου.

Τότε ο δημοσιογράφος αρχίζει να υποπτεύεται ότι κάτι συμβαίνει ενώ οι Σαουδάραβες εκτελεστές ζητάνε από το Κασόγκι  στείλει παραπλανητικό μήνυμα στον γιο του.

 Αυτός αρνείται και οι δράστες του ζητάνε να βγάλει το σακάκι του και να «συνεργαστεί» αφού – «έτσι και αλλιώς» – αυτοί θα τον πάνε πίσω στη Σαουδική Αραβία.

Κασόγκι: Υπάρχει μια πετσέτα εδώ. Θα με ναρκώσετε;

αλ Τουμπαίγκι Θα σας κοιμίσουμε.

Ο Κασόγκι ναρκώθηκε και την ώρα που οι δράστες του έβαζαν μία πλαστική σακούλα στο κεφάλι, λίγα δευτερόλεπτα πριν χάσει τις αισθήσεις του – ακούγεται να λέει: Μη μου κλείσετε το στόμα. Έχω άσθμα. Θα πάθω ασφυξία», ήταν τα τελευταία λόγια του.

Σε αυτό το σημείο ακούγονται ήχοι όπως χτυπήματα και συνομιλίες μεταξύ των δραστών που πνίγουν τον Κασόγκι.

«Κοιμήθηκε;» «Σηκώνει το κεφάλι του» «Συνέχιζε να πιέζεις, πίεζε καλά».

Μόλις το θύμα αφήνει την τελευταία του πνοή, αρχίζει η μεταθανάτια φάση, που περιλαμβάνει τους ήχους από τον τεμαχισμό  της σορού του Κασόγκι.

Την ακριβή ώρα 1:39 μ.μ. ακούγεται ο ήχος από έναν τροχό διαμελισμού και καταγράφεται για περίπου μισή ώρα.

Σύμφωνα με παλαιότερες αποκαλύψεις της εφημερίδας Sabah ο Σαουδάραβας ιατροδικαστής αλ Τουμπαίγκι, πριν αρχίσει τη φρικιαστική διαδικασία του διαμελισμού  άντλησε όλο το αίμα του Κασόγκι από τις φλέβες του μέσα σε έναν νεροχύτη.

Παρά τις έρευνες των τουρκικών αρχών, τα λείψανα του δημοσιογράφου δεν έχουν βρεθεί μέχρι τώρα. 

Εντεκα άτομα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, πέντε από τα οποία αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή στο βασίλειο.