ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 30 νεκροί από ποδοπάτημα στο ετήσιο προσκύνημα της Ασούρα στην Κερμπάλα

toylachiston-30-nekroi-apo-podopatima-sto-etisio-proskynima-tis-asoyra-stin-kermpala-2336733

Κάθε χρόνο στις 10 Σεπτεμβρίου, οι σιίτες μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο τιμούν την Ασούρα, την επέτειο του θανάτου, το έτος 680, του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, ιμάμη Χουσεΐν, με σωματικό πόνο και αιματηρό αυτομαστίγωμα ως ένδειξη πίστης και θρήνου.

toylachiston-30-nekroi-apo-podopatima-sto-etisio-proskynima-tis-asoyra-stin-kermpala0

Χιλιάδες πιστοί απ' όλον τον κόσμο συνέρευσαν και φέτος στην Κερμπάλα του Ιράκ, την τοποθεσία όπου δόθηκε η μάχη στην οποία σκοτώθηκε ο ιμάμης Χουσεΐν. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος, τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν σήμερα, όταν ποδοπατήθηκαν, σύμφωνα με τον πρώτο, προσωρινό απολογισμό.

toylachiston-30-nekroi-apo-podopatima-sto-etisio-proskynima-tis-asoyra-stin-kermpala2

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το ποδοπάτημα έγινε μετά τν αναπαράσταση της μάχης όπου σκοτώθηκε ο ιμάμης, κατά τη διάρκεια της πορείας προς το μαυσωλείο του και ενώ οι προσκυνητές χτυπούσαν το κεφάλι τους σε ένδειξη πένθους και φώναζαν ρυθμικά «Θα θυσιαστούμε για εσένα, ω Χουσεΐν».

toylachiston-30-nekroi-apo-podopatima-sto-etisio-proskynima-tis-asoyra-stin-kermpala4

toylachiston-30-nekroi-apo-podopatima-sto-etisio-proskynima-tis-asoyra-stin-kermpala6

Όπως κάθε χρόνο, στο Ιράκ, το Πακιστάν, την Ινδία αλλά και σε όλες τις χώρες όπου ζουν σιίτες μουσουλμάνοι, οργανώθηκαν δημόσιες αναπαραστάσεις του μαρτυρίου του Χουσεΐν, με τους άνδρες να αυτομαστιγώνονται ή να ξεσκίζουν το δέρμα στο κρανίο τους.

Δείτε σχετικά: Αυτομαστιγωμάτα στον Πειραιά για την σιιτική γιορτή της Ασούρα (φωτογραφίες)

Σε αυτές τις εκδηλώσεις οι πιστοί – μερικές φορές ακόμη και μικρά παιδιά– αυτοτραυματίζονται οικειοθελώς στο κεφάλι χρησιμοποιώντας σπαθιά ή μαχαίρια.

toylachiston-30-nekroi-apo-podopatima-sto-etisio-proskynima-tis-asoyra-stin-kermpala8

Οι περισσότεροι από τους προσκυνητές κλαίνε γοερά και πολλοί καλύπτουν το πρόσωπο και το σώμα τους με στάχτες, σε ένδειξη πένθους.

Η τραγωδία αυτή είναι κάτι το πρωτοφανές για την Κερμπάλα, αν και στο παρελθόν το προσκύνημα έχει αιματοκυλιστεί από επιθέσεις εξτρεμιστών σουνιτών.

toylachiston-30-nekroi-apo-podopatima-sto-etisio-proskynima-tis-asoyra-stin-kermpala10

Το 2013, το προσκύνημα της Ασούρα σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 40 πιστοί, σε διάφορες πόλεις του Ιράκ. Το 2005, το προσκύνημα στο μαυσωλείο του ιμάμη Μούσα Καζίμ, στη Βαγδάτη, βάφτηκε στο αίμα όταν οι πιστοί ποδοπατήθηκαν πάνω σε μια γέφυρα του ποταμού Τίγρη. Τουλάχιστον 965 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κυκλοφόρησε η φήμη για την παρουσία ενός βομβιστή αυτοκτονίας μέσα στο πλήθος.