Βομβαρδισμοί από τα υπερφρούρια Β-52

Βομβαρδισμοί από τα υπερφρούρια Β-52

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πόλη του Κανταχάρ βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο των αμερικανικών αεροπλάνων, την 25η ημέρα από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων κατά των Ταλιμπάν. Η εμμονή των Αμερικανών στην πόλη αυτή απορρέει και από το γεγονός ότι είναι και η έδρα-κατοικία του μουλά Ομάρ, ηγέτη των Ταλιμπάν, και του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, έστω και αν μαρτυρίες φέρουν τις κατοικίες τελείως κατεστραμμένες από τους βομβαρδισμούς.

Εξάλλου, για πρώτη φορά στους ουρανούς του Αφγανιστάν εμφανίσθηκαν και τα υπερφρούρια Β-52, τα οποία από πολύ μεγάλο ύψος απελευθέρωσαν το φορτίο βομβών τους πάνω από οχυρωμένες θέσεις των Ταλιμπάν, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ.

Ραδιοφωνικές παρεμβολές

Στα οχυρά αυτά λέγεται ότι έχουν στελεχωθεί από 6.000 οπλισμένους και αποφασισμένους για όλα φανατικούς Ταλιμπάν, για να αποκρούσουν πιθανή επίθεση των μαχητών της Βόρειας Συμμαχίας. Βομβαρδίστηκαν επίσης η ίδια η αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, όπως και η πόλη Μαζάρ ι Σαρίφ, πάντα περικυκλωμένη από δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, εν αναμονή της κατάληψής της. Οι αεροπορικές επιθέσεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους συνοδεύονται από ένα ιδιότυπο μποϊκοτάζ στις αφγανικές ραδιοφωνικές συχνότητες, από τη στιγμή που τα προγράμματα που μεταδίδονταν κανονικά -πάντα θρησκευτικοί ύμνοι και λόγοι των μουλάδων, ποτέ μουσική- αντικαταστάθηκαν από παρεμβολές αμερικανικών συνθημάτων και μουσικής.

Οι Ταλιμπάν, μέσω του ελεγχόμενου από αυτούς Ισλαμικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανακοίνωσαν ότι από τις χθεσινές επιθέσεις στο Κανταχάρ σκοτώθηκαν 13 άμαχοι. Επίσης, από έκρηξη βόμβας διασποράς σκοτώθηκαν προχθές άλλοι 13 άμαχοι σε χωριό του δυτικού Αφγανιστάν, ενώ ο πρεσβευτής τους στο Πακιστάν ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες περί τους 1.500 άμαχους πολίτες έχουν σκοτωθεί από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Εφθασαν οι Αμερικανοί

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε και επισήμως η παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών στο έδαφος του Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι αριθμός Αμερικανών στρατιωτικών ενεργούν ήδη στο πλευρό κυρίως των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας, κατευθύνοντας τα αμερικανικά αεροπλάνα στους στόχους τους και λειτουργώντας ως σύνδεσμοι στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Ωστόσο, εκπρόσωποι της Βόρειας Συμμαχίας συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την έλλειψη πολεμικού υλικού και πολεμοφοδίων. « Η αίσθηση ότι επίκειται χερσαία επιχείρηση εκ μέρους των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων παραμένει πάντα ισχυρή, αν και ο αδελφός του Μασούντ, του δολοφονηθέντος ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας, Αχμέντ Μασούντ, δήλωσε ότι θα απαιτηθούν 5 έως 6 ημέρες για την οργάνωση μιας επιθετικής ενέργειας. Ο Αμερικανός στρατηγός Τόμι Φρανκς, υπεύθυνος όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή, επισκέφθηκε και το Τατζικιστάν, μετά το Πακιστάν και το Ουμπεκιστάν, και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ραχμόνοφ. Εικάζεται ότι τους ενημέρωσε για το επικείμενο κάποιας ενέργειας.

– Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση αποστολής Τούρκων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν, προκειμένου να εκπαιδεύσουν μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή