ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέο κόμμα ανήγγειλε o πρώην «τσάρος» Αλί Μπαμπατζάν

toyrkia-neo-komma-aniggeile-o-proin-tsaros-ali-mpampatzan-2336776

ΑΓΚΥΡΑ. Ο πρώην «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν, ανακοίνωσε χθες επισήμως την πρόθεσή του να ιδρύσει νέο κόμμα, επικρίνοντας σφόδρα τις επιλογές του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Ο Μπαμπατζάν υπήρξε υπουργός Οικονομικών την περίοδο έντονης μεγέθυνσης που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2001 και η οποία οδήγησε στον τριπλασιασμό του τουρκικού ΑΕΠ. Βασιζόμενος στην εμπειρία αυτή, αλλά και στη στήριξη προσωπικοτήτων όπως ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Μπαμπατζάν έχει τη δυνατότητα να προξενήσει σημαντική πολιτική ζημιά στο κυβερνών κόμμα. Σε συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Καράρ», ο 52χρονος πρώην υπουργός υποστήριξε ότι, για τα τωρινά δεινά της τουρκικής οικονομίας, ευθύνονται εν μέρει οι επιλογές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι προστριβές με τις ΗΠΑ τρόμαξαν τους επενδυτές, την ώρα που η χώρα επείγεται να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού της.

Η ίδρυση του νέου κόμματος εθεωρείτο ζήτημα χρόνου μετά την αποχώρησή του από το ΑΚΡ, τον περασμένο Ιούλιο, λόγω της κάθετης διαφωνίας του με την απόφαση του Ερντογάν να ελέγξει την κεντρική τράπεζα, αντικαθιστώντας τον διοικητή της. Δεν είναι σαφές αν ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αποπέμπεται αυτές τις ημέρες από το ΑΚΡ, θα προσχωρήσει στο νέο κόμμα. Το μόνο που είπε σχετικά ο Μπαμπατζάν ήταν ότι «θα χρειαστεί λίγος χρόνος, γιατί είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ποιοτικές επιλογές. Θέλουμε να ιδρύσουμε το κόμμα πριν από το 2020».