Διεθνής λύση για τη Μ. Ανατολή

Διεθνής λύση για τη Μ. Ανατολή

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο μετά την αιματηρή κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ο Γιασέρ Αραφάτ έχει καταστήσει σαφές το ότι, ακόμη κι αν όλα τα κατεχόμενα επιστρέψουν στους Παλαιστινίους, το Ισραήλ δεν θα κερδίσει την ειρήνη. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Γιασέρ Αραφάτ είναι απλούστατα ανίκανος να αναγνωρίσει τα ηθικά και ιστορικά επιχειρήματα για την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ. Η ειρηνευτική διαδικασία δεν απέτυχε εξαιτίας των διαφωνιών στο θέμα της γης, αλλά, επειδή ο Αραφάτ επέμενε σε δύο μύθους: την επιστροφή των προσφύγων (που ισοδυναμεί με άρνηση της ύπαρξης του ισραηλινού κράτους) και την άρνηση κάθε ισραηλινής κυριαρχίας στους Ιερούς Τόπους. Το δεύτερο είναι μια απόδειξη του γεγονότος ότι ο Αραφάτ θέλει να σύρει τις μουσουλμανικές μάζες σε μια μάχη βασισμένη σε φονταμενταλιστικές αξίες. Αυτή τη στιγμή, το χάσμα είναι τόσο μεγάλο που δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού. Ούτε η πρόταση του Σαρόν για μια ακόμη ενδιάμεση συμφωνία, ούτε και η πρόταση ν’ αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις από κει που σταμάτησαν πέρυσι το καλοκαίρι δεν είναι ρεαλιστική. Πρέπει να γίνει σαφές ότι οι δύο πλευρές δεν είναι σε θέση να καταλήξουν σε μια συμφωνία από μόνες τους. Η πανάκεια της μονομερούς απόσυρσης σε σύνορα που θα αποφασίσει αυθαίρετα το Ισραήλ, μπορεί να αποδειχθεί μια πράξη απελπισίας που θα δημιουργήσει αυτομάτως ένα εχθρικό παλαιστινιακό κράτος που θα βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο εναντίον συνόρων, τα οποία δεν θα αναγνωρίζει καν η διεθνής κοινότητα. Ενα τέτοιο παλαιστινιακό κράτος θα γίνει δίχως αμφιβολία βάση για τη διαιώνιση της αραβικής και ισλαμικής διαμάχης με το Ισραήλ. Εχει έρθει η ώρα για μια εντελώς νέα προσέγγιση στο Μεσανατολικό. Η λύση είτε θα είναι διεθνής είτε δεν θα υπάρξει καθόλου. Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι σε θέση να κάνει το παραμικρό βήμα χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Η διεθνής λύση πρέπει να βασίζεται σε μία συμφωνημένη πλατφόρμα, όπως οι «παράμετροι Κλίντον» του 2000. Αυτό σημαίνει: γη με αντάλλαγμα την ειρήνη, εδαφικές ανταλλαγές για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εποίκων αλλά και των Παλαιστινίων, πρακτική λύση στο πρόβλημα των προσφύγων, δύο πρωτεύουσες στην Ιερουσαλήμ και τερματισμός της σύγκρουσης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλάβουν καθοδηγητικό ρόλο σε μια συμμαχία για την ειρήνη, που θα περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Ρωσία και ορισμένες αραβικές χώρες-κλειδιά.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ και ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ εμφανίστηκαν χθες έντονα θορυβημένοι, ύστερα από την αποκάλυψη ότι έξι άνδρες που εντοπίσθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ με αναλυτικά σχεδιαγράμματα πυρηνικών εργοστασίων και πετρελαιαγωγών αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από τον έλεγχο των στοιχείων τους από τις αρμόδιες Αρχές. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άτομα με αραβικά χαρακτηριστικά και ισραηλινά διαβατήρια, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κόφτες, παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποίησαν οι αεροπειρατές. Οπως δήλωσαν χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι διωκτικές Αρχές φοβούνται ότι η οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν θα είναι σε θέση να οργανώσει τρομοκρατικές επιθέσεις ακόμη και αν συλληφθεί ο ηγέτης της και καταρρεύσει το καθεστώς των Ταλιμπάν, καθώς έχει αποκεντρώσει αποτελεσματικά τη δομή της το τελευταίο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή